Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UN: Hiljade terorista ISIS-a još uvijek aktivno u Siriji i Iraku

irak isis

Uprkos tome što je poražena, procjenjuje se da se između 20 i 30 hiljada pripadnika terorističke organizacije ISIS još uvijek nalazi na teritorijama Sirije i Iraka, objavljeno je u izvještaju Ujedinjenih naroda, prenosi Anadolu Agency.

Izvještaj koji se bavi terorističkim organizacijama ISIS-om i Al-Qaedom, koji je prezentiran pred Vijećem sigurnosti UN-a, navodi kako je manji broj pripadnika ISIS-a pobjegao u Afganistan, gdje se sada nalazi oko 3.500 do 4.500 terorista te organizacije. Navodi i da se između tri i četiri hiljade militanata nalazi u Libiji.

Prema izvještaju, iako je vojno poražen 2017. godine, ISIS je našao načina da se pregrupiše početkom ove godine. Širom Sirije i Iraka, on je uspio da obnovi svoju strukturu i uspostavi “prikrivenu mrežu”.

Mada se čini da je prijetnja ISIS-a eliminirana, UN navodi kako još uvijek postoje tzv. ćelije spavača u Iraku, koje mogu da organiziraju napade i na teritorijama koje ne drže pod kontrolom.

Istovremeno, u Somaliji, Jemenu i južnoj Aziji, Al-Qaeda je pokazala otpornost u poređenju sa ISIS-om. U Jemenu, nalazi se između šest i sedam hiljada Al-Qaedinih boraca, dok je između 250 i 500 pripadnika ISIS-a.

Teroristička organizacija Al-Shabaab, koja je povezana s Al-Qaedom, najjača je u Somaliji i izvela je određeni broj napada u i oko glavnog grada Mogadishua.

Al-Qaeda je također aktivna u afričkoj regiji Sahel, na granici između Nigera i Malija preko njoj odane grupe Jama'at Nusrat al-Islam wal-Muslimin, navodi se uz ostalo u izvještaju UN-a.