Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kršenje međunarodnog prava

UN-ov izvještaj otkrio detalje: Rusija počinila brojne ratne zločine u Ukrajini

buca grobnica (1)
FOTO: Fena / Ukrinform

Komisija, koju čine tri nezavisna stručnjaka za ljudska prava, osnovana je tokom vanredne debate ubrzo nakon početka invazije Rusije

Rusija je počinila kršenja međunarodnih ljudskih prava i humanitarnih normi velikih razmjera, od kojih neka predstavljaju ratne zločine, od početka svoje invazije na Ukrajinu prije više od godinu dana, objavila je u izvještaju objavljenom 16. marta nezavisna međunarodna istražna komisija koju podržava UN u Ukrajini.

U izvještaju se navodi da kršenja uključuju namjerna ubistva nenaoružanih civila, što predstavljaju ratne zločine, kao i mučenje, nezakonito zatvaranje, silovanje i druge oblike seksualnog nasilja, te prisilno deportaciju ukrajinske djece u Rusiju iz područja pod moskovskom kontrolom.

Komisija je takođe saopštila da bi talas velikih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu koji je započeo u oktobru i doveo do toga da veliki dijelovi Ukrajine i milioni ljudi ostanu bez struje ili grijanja u dugim intervalima zimi, može predstavljati zločin protiv čovječnosti.

U izvještaju se navodi da napade na infrastrukturu treba dalje istražiti.

Komisija, koju čine tri nezavisna stručnjaka za ljudska prava, osnovana je tokom vanredne debate ubrzo nakon početka invazije Rusije.

U izvještaju, zasnovanom na stotinama intervjua, satelitskih fotografija i posjeta pritvorskim centrima i grobnicama, upotreba eksplozivnog oružja od strane ruskih snaga u naseljenim područjima ističe se kao jedan od glavnih uzroka civilnih žrtava, što pokazuje “očigledno zanemarivanje povrede i patnje civila.”

U izvještaju se pominje da su članovi komisije bili “zapanjeni razmjerama razaranja” koje su zatekli prilikom obilaska terena.

U izvještaju su identifikovani “brojni” slučajevi silovanja i seksualnog i rodno zasnovanog nasilja koje su počinile ruske vlasti u područjima koja su bila pod njihovom kontrolom.

Seksualno nasilje je počinjeno tokom obilazaka od kuće do kuće i tokom nezakonitog zatvaranja žrtava.

“Seksualno nasilje koje se svodi na mučenje i prijetnja takvim prema ženama i muškarcima bili su važni aspekti torture koju su provodile ruske vlasti”, navodi se u izvještaju.

Prebacivanje i deportacija ukrajinske djece u Rusiju koje su ratni zločini, navodi se u izvještaju, dodajući da mnoga djeca nisu mogla uspostaviti kontakt sa svojim porodicama, prema iskazima svjedoka, “i da bi mogla izgubiti kontakt s njima na neodređeno vrijeme”.

Kašnjenje u repatrijaciji civila također može predstavljati ratni zločin, navodi se.

Komisija je “takođe dokumentirala mali broj kršenja koje su počinile ukrajinske oružane snage, uključujući vjerovatno neselektivne napade i dva incidenta koji se kvalificiraju kao ratni zločini, gdje su ruski ratni zarobljenici strijeljani, ranjeni i mučeni”, navodi se u izvještaju.

Glavna preporuka komisije bila je da se “sva kršenja i zločini istraže i da odgovorni odgovaraju, bilo na nacionalnom ili međunarodnom nivou”.

Rusija je više puta poricala da je počinila zločine ili da je ciljala civile u Ukrajini uprkos brojnim dokazima koji govore suprotno.