Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UN: Pobjeda na Eurosongu ne mijenja stvarnost krimskih Tatara

jamala1

Pobjeda ukrajinske predstavnice Jamale na Eurosongu ne mijenja stvarnost krimskih Tatara na terenu, koji se i dalje suočavaju s progonom otkad je Rusija aneksirala poluotok u martu 2014. godine, poručili su iz Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UNHRC).

Rupert Colville, glasnogovornik UNHRC-a, tvrdi da pojedini Tatari, poput Jamale jedino “mogu pronaći utjehu u tome da njihova priča nije zaboravljena.”

Colville je na brifingu u UN-u govorio povodom obilježavanja 18. maja, godišnjice deportacije 200.000 krimskih Tatara po Staljinovu nalogu 1944. godine.

Kako je kazao, situacija Tatara se “pogoršala” nakon ruske aneksije, aludirajući na gašenje medija i zabranu tatarske skupštine na Krimu.

Jamala, inače, Tatarka sa Krima, pobijedila je na Eurosongu s numerom “1944”, posvećenoj tragediji i progonu krimskih Tatara od strane bivšeg Sovjetskog saveza.

Subotnja pobjeda 32-godišnje Susane Jamaladynove u Stockholmu izazvala je veliku pažnju javnosti, posebno zbog činjenice da su krimski Tatari i sada pod velikim pritiskom zvanične Moskve koja je u martu 2014. godine proglasila aneksiju Krima.

Jazz pjevačica Jamala je tako postala druga ukrajinska predstavnica koja je pobijedila na Eurosongu, a prije nje to je pošlo za rukom i Ruslani Lyzhychko koja je slavila na istom takmičenju 2004. u Turskoj.