Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osuđenik Temim Mušić greškom završio u zatvoru

midhat koco1

Zbog previda i sporog rada Općinskog suda u Sarajevu, osuđeniku Temimu Mušiću nije omogućeno zakonsko pravo da jednogodišnju kaznu za nedozvoljeno držanje oružja zamijeni novčanom kaznom, kaže njegov advokat Midhat Kočo.

Kočo je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pokazao molbu koju je poslao Općinskom sudu u Sarajevu 12. aprila ove godine, u kojoj traži da se Mušićeva zatvorska kazna, prema zakonu, zamijeni novčanom.

Uprkos tome, Mušić je dvije sedmice kasnije, 26. aprila, pozvan na izdržavanje kazne jer je, nakon što je priznao krivicu za nedozvoljeno držanje oružja, osuđen na godinu dana zatvora.

Prema Krivičnom zakonu Federacije BiH (KZ FBiH), osoba kojoj je izrečena kazna do godinu dana ima pravo da isplati kaznu u zamjenu za dane zatvora.

“Sutkinja Galiba Katica je imala 14 dana da odluči o tome i ništa ne odlučuje. Oni imaju veoma skup softver za praćenje svih radnji u Sudu, i umjesto da pogleda, na dan kada izdaje naredbu Sudskoj policiji da ga privedu, ima li kakav podnesak, ona ništa ne provjerava, već izdaje naredbu i čovjeka privedu”, kaže Kočo.

Mušića je Sudska policija 10. maja odvela u zatvor u Zenici iako, kako tvrdi Kočo, za to nisu bili ispunjeni zakonski uslovi.

“Odmah to jutro, osoba iz moje kancelarije je otišla kod sudije i rekla da ga ne mogu voditi u zatvor jer nije odlučeno po dopisu. Rečeno je da smo u pravu i da je greška u pitanju, te da će se riješiti, a moj branjenik će platiti 100-200 maraka manje”, navodi Kočo.

U Općinskom sudu u Sarajevu negiraju Kočine navode, ističući da nije bilo zakonskih smetnji da se Mušić privede na izvršavanje kazne.

“Uvidom u stanje spisa u Odjelu za izvršenje sankcija, utvrđeno je da nije uložen nikakav podnesak kako od strane okrivljenog, tako i od strane branioca, pa samim tim nije ni postojala nikakva smetnja”, navodi se iz Općinskog suda.

Grešku je, kako kažu u Općinskom sudu, napravio advokat Kočo prilikom slanja podneska. Naime, kako pojašnjavaju, Kočo je svoj podnesak za pretvaranje kazne zatvora u novčani iznos zaveo pod oznakom “K”, što znači da je zavedena pod pogrešnu fazu postupka.

Kočo ipak odgovornim smatra Sud u Sarajevu, ističući da je njihova obaveza bila provjeriti bazu podataka predmeta (CMS), gdje se nalaze svi podaci i podnesci u vezi s jednim predmetom.

Kako je Mušić i dalje u zatvoru, Kočo je poslao predsjednici Općinskog suda Janji Jovanović pritužbu na rad Odjeljenja za izvršenje krivičnih sankcija. U pritužbi je naveo da je u zakonskom roku zatražio pretvaranje zatvorske u novčanu kaznu, te kako su ovakvim postupanjem prkršena ljudska prava njegovog klijenta.

“Neshvatljivo je da je referent za izvršenje kazne, pozivajući se na Vašu naredbu, lišio slobode mog branjenika iako je podnesak za pretvaranje kazne zatvora i prijedlogom za odlaganje provođenja izvršenja kazne ‘ležao’ u sudu 28 dana i da po istom nije ništa postupljeno”, navodi se u Kočinoj pritužbi.

Kočo kaže da će podnijeti krivičnu prijavu protiv predsjednice Suda zbog zloupotrebe položaja i ovlaštenja, jer ni ona nije ništa poduzela u ovom slučaju.

Iz Suda navode da je sjednica Krivičnog vijeća zakazana za 24. maj i da će tada biti razmatrana molba da se Mušićeva zatvorska kazna zamijeni novčanom.

Sarajevski advokati Emina Hasanović i Muhidin Kapo kažu za BIRN BiH da nisu imali ovakvih problema sa Općinskim sudom, dok je stav advokata Kerima Čelika da je u ovom slučaju u pitanju greška Suda.

“Nije problem vidjeti podneske po imenu i prezimenu, oni imaju sve u CMS sistemu. Pogledaju, predmet završen, čovjek traži da plati, samo presignira referentu za izvršenje kazne”, kaže Čelik.

S druge strane, advokat Kapo smatra da referent iz Odjela za izvršenje sankcija nije morao da vidi podneske iz drugog odjela.

“Pod oznakom ‘K’ se šalju molbe za zamjenu zatvorske kazne novčanom, a pod oznakon Odjela za izvršenje sankcija se traže pogodnosti, kao što je nošenje elektronske narukvice i slično”, objašnjava on.

Arsenal u stanu

Podsjećamo, 25. i 26.11.2013.godine, policijski službenici I PU izvršili su pretres stana i drugih prostorija vlasništvo Temima Mušića u ulici Ismeta Mujezinovića, općina Centar Sarajevo”.

Izvršenim pretresom, kažu iz MUP-a, pronađeno je i oduzeto sljedeće:

– jedna puška marke “MOSSBERG”,
– 4 automatske puške,
– 24 okvira za automatsku pušku,
– preko 4.000 komada metaka različitog kalibra,
– pištolj marke “Pietro Beretta”,
– 3 noža za automatsku pušku,
– jedan pancir i
– jedna ručna radio stanica.