Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Istražna komisija

UN: Postupci četiri strane u Siriji mogli bi predstavljati ratne zločine

sirija rusi (1)

Komisija UN-a je objavila opsežan izvještaj u kojem su vrlo detaljno istražena kršenja ljudskih prava u ratom pogođenoj Siriji, a također iznosi i brojne primjere o počinjenim ratnim zločinima u toj zemlji

Istražna komisija Ujedinjenih naroda za Siriju saopćila je da bi postupci Rusije, sirijskog režima, koalicije pod vodstvom SAD-a u Siriji i terorističke grupe YPG/PKK mogli predstavljati ratne zločine, javlja Anadolu Agency (AA).

Komisija UN-a je objavila opsežan izvještaj u kojem su vrlo detaljno istražena kršenja ljudskih prava u ratom pogođenoj Siriji, a također iznosi i brojne primjere o počinjenim ratnim zločinima u toj zemlji.

U izvještaju su od početka godine do jula prikupljeni značajni podaci na osnovu blizu 300 razgovora, satelitskih snimaka i foto i video analiza.

U dokumentu se navodi da koalicijske snage predvođene SAD-om ne poduzimaju nikakve mjere kako bi prilikom zračnih napada razlikovali civile i vojne mete.

Dodaje se da postoje indikatori koji jasno pokazuju da koalicione snage nisu usmjerile svoje napade direktno na vojne mete te se napominje da su napadi koalicije pod vodstvom SAD-a izazvali smrt ili ranjavanje mnogih civila zbog čega bi takvi postupci mogli predstavljati ratni zločin.

– Napadi na Idlib

U izvještaju UN-ove Istražne komisije se navodi da su u zračnim napadima sirijskog režima i ruskih aviona na područje Idliba u posljednje vrijeme pogođene i zdravstvene ustanove, škole, tržnice i obradiva područja, zbog čega bi ovi napadi također mogli predstavljati ratni zločin.

Napominje se da sirijski režim i njihovi pomagači sistematski ciljaju zdravstvene ustanove te bi takvi namjerni napadi na zdravstvene radnike također mogli biti tretirani kao ratni zločin.

– Napadi YPG/PKK-a

Poslije predstavljanja izvještaja u sjedištu UN-a u Ženevi, Hanny Megally, član Istražne komisije UN-a za Siriju, kazao je novinarima da bi i postupci YPG/PKK-a, sirijskog ogranka terorističke organizacije PKK, mogli predstavljati ratni zločin.

“U ovom izvještaju smo spomenuli i neke slučajeve mogućih ratnih zločina koje su počinile koalicione snage i SDG. Mislim da smo i prethodnih godina dokumentovali ova pitanja”, rekao je Megally.