Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UN poziva SAD i Rusiju u akciju spašavanja sirijskog primirja

Staffan de Mistura

Staffan de Mistura, izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju u četvrtak je apelovao na Sjedinjene Američke Države i Rusiju da poduzmu inicijativu da se okonča rat u Siriji. Naglasio je da je primirje u velikoj opasnosti i da je pitanje trenutka kada će dogovor propasti, te da je nasilje nastavljeno što ilustruje podatak da svakih 25 minuta pogine jedan Sirijac, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći u UN-ovom sjedištu u Ženevi, nakon nove runde sirijskih mirovnih pregovora, Mistura je naglasio:

„Ne možemo zanemariti činjenicu da smo tokom razgovora imali niz incidenata na terenu. Prije nekoliko sati dogodio se napad na bolnicu u Halepu. U proteklih 48 sati u prosjeku je na svakih 25 minuta poginuo po jedan Sirijac, dok je svakih 13 minuta neko ranjen. Do kraja jula ćemo imati još jedan ili dva kruga pregovora. Moj plan je da narednu rundu pregovora pokrenem tokom maja“.

Dakle, jasno je da bi sljedeća runda pregovora trebala doći sljedećeg mjeseca, ali Mistura nije precizirao datum.

„Prekid neprijateljstva još uvijek je u velikoj opasnosti i percepcija je da bi sve moglo propasti u bilo kojem trenutku. Sljedeći krug pregovora će se sigurno održati, ali oni bi imali smisla samo ukoliko bi se nivo poštivanja primirja vratio na nivo koji smo imali u februaru i martu. Apelujem na SAD i Rusiju da pokrenu hitnu inicijativu na najvišem nivou“, poručio je.

Mistura je pozvao i na novi sastanak Međunaordne grupe za podršku Siriji (ISSG) na ministarskom nivou od najvećih do regionalnih sila, kako bi se održalo primirje, proces političke tranzicije i humanitarni napori.

„ISSG u kojem su SAD, Rusija, Evropska unija, Turska, Iran i arapske zemlje, treba se hitno sastati kako bi se oslabile nedavne tenzije u Siriji. Prelazna vlada Sirije treba uključivati članove sadašnje vlade, opozicije, nezavisne ministre i druge“, smatra Mistura.

Izaslanik UN-a za Siriju je procjenio da je broj žrtava petogodišnjeg sirijskog sukoba oko 400.000 ljudi,