Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UN pozvao SAD da ukine zabranu izdavanja viza građanima 7 zemalja

un

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres u srijedu je pozvao na ukidanje odluke SAD-a o zabrani izdavanja viza građanima sedam većinski muslimanskih država.

Podsjećamo, američki predsjednik Donald Trump u petak je donio odluku da se sirijskim izbjeglicama do daljneg zabrani ulazak, a tromjesečna zabrana izdavanja američkih viza uvedena je za državljane Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana i Jemena.

Odgovarajući na pitanja novinara u sjedištu UN-a u New Yorku, Guterres je istakao da se na ovaj način ne vodi borba protiv terorizma.

“Ovo nije način da se SAD ili bilo koje druge zemlje zaštite od terorizma. Ne mislim da ovakva mjera može biti efikasna. Ove mjere bi što prije trebale biti ukinute”, rekao je Guterres.

Istakao je da je veoma začajno da su i predstavnici UN-a učestvovali na mirovnim pregovorima o Siriji u Astani kako bi se osigurao nastavak pregovora u Ženevi.

Na pitanje o mogućnosti proglašenja zaštičenih zona u Siriji, Gutterres je istakao kako se UN ne protivi ideji proglašenja područja gdje će ljudi živjeti u sigurnosti.