UN predstavio plan za odgovor na evropsku izbjegličku krizu

kriza

UN i humanitarni partneri predstavili su danas plan za odgovor na evropsku izbjegličku i migrantsku krizu za 2016. godinu, u okviru koga je za Republiku Makedoniju planirano 39,4 miliona dolara.

“Aktivnosti za 2016. godinu u iznosu od 39,4 miliona dolara planiraju se za Republiku Makedoniju kao dio regionalnog plana za šest zemalja čiji je cilj da se ublaži kriza s izbjeglicama i migrantima”, navodi se u saopćenju UNHCR-a iz Ureda u Skoplju.

“Uključujući i ostalih pet zemlaja pokrivenih planom – Tursku, Grčku, Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju – ukupni budžet za regionalni plan za odgovor na potrebe izbjeglica i migranata iznosi 550 miliona američkih dolara”, navodi se u saopćenju.

“Čestitamo Vam na gostoprimstvu i velikodušnosti koju ste pokazali prema 900.000 izbjeglica i migranata koji su prošli regijom samo u toku prošle godine”, rekla je stalni koordinator UN-a Luiza Viton, informišu iz ureda UNHCR-a iz Ureda u Skoplju.

Izražavajući zahvalnost UNHCR-u i ostalim humanitarnim partnerima uključenim u borbu s izbjegličkom i migrantskom krizom, Viton je dodadala da agencije UN-a koje rade u Skoplju zajedno su izdvojile pet miliona američkih dolara za izbjegličku krizu u 2015. godini.

Prema saopćenju, prioriteti koji će se finansirati u 2016. godini su zaštita, hrana, zdravlje i ishrana, voda, sanitarija i higijena, utočišta i neprehrabeni proizvodi kao što su zimska odjeća. Također, planira se podrška za Đevđeliju i Kumanovo, kako bi se osiguralo da će općine-domaćini moći ponuditi ključne javne usluge kao što su upravljanje otpadom u prihvatnim centrima, bez da se ugroze njihove obaveze prema lokalnom stanovništvu.