Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UN: U Halepu bi se mogla desiti “prava katastrofa”

skola sirija djeca

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda (UN) za Siriju Staffan de Mistura je u srijedu u Berlinu izjavio da bi bila prava katastrofa ako se ne okončaju oružani sukobi u Halepu, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru najnovijeg sastanka o stanju u Siriji koji je danas održan u Berlinu, a čiji domaćin je bio njemački šef diplomatije Frank-Walter Steinmeier, de Mistura je istakao da bi se mogla desiti “prava katastrofa” ako se ne okončaju sukobi i nasilje u gradu Halepu u Siriji.

Naglasio je također kako bi oko 400 hiljada osoba moglo krenuti prema turskoj granici ako ne budu zaustavljeni sukobi u tom gradu koji je posljednjih mjeseci bio meta žestokih napada.

Izjavio je da je potrebno okončati sukobe u Halepu kako bi mogli biti nastavljeni i pregovori o sirijskoj krizi.

Na kraju je još dodao da još uvijek vjeruje u sirijske mirovne pregovore u Ženevi.

Sastanku u Berlinu osim Steinmeiera i de Misture prisustvuju ministar vanjskih poslova Francuske Jean-Marc Ayrault kao i predstavnici sirijske opozicije, Velike Britanije i Evropske unije (EU).

S druge strane, State Department je u srijedu saopćio kako su SAD i Rusija postili dogovor kojim će prekid neprijateljstava u Siriji obuhvatiti i grad Halep. Napominje se kako su sa Rusijom dogovorene potrebne mjere kojima primirje u Siriji obuhvata i grad Halep koji je posljednjih mjeseci bio meta žestokih napada.

Najnoviji dogovor kojim su intenzivirani napori u okviru prekida vatre u Siriji stupio je na snagu u 00.01 po vremenskoj zoni u Damasku.

“SAD i Rusija su u okviru napora u cilju okončanja sukoba u Siriji u kasnim večernjim satima u utorak dogovorili potrebne mjere koje obuhvataju i Halep, odnosno centar grada Halepa i okolna mjesta”, navodi se u saopćenju State Departmenta.

U saopćenju se navodi kako su oružani sukobi u mnogim područjima u Siriji već smanjeni.

“Nakon što je dogovor stupio na snagu danas u 00.01 prema vremenskoj zoni u Damasku, nasilje je smanjeno iako se sukobi u nekim mjestima i dalje vode”, dodaje se u saopćenju.

Navodi se također kako će SAD i Rusija biti u koordinaciji kako bi osnažili napore praćenja provedbe najnovijih mjera dogovora.

Upućen je i apel svim stranama da poštuju prekid neprijateljstava u Siriji.

Na kraju se navodi kako je veoma bitno da Rusija učini napore kako bi izvršila pritisak na predsjednika Sirije Bashara al-Assada da poštuje nove mjere u okviru prekida neprijateljstava u Siriji.