Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UN: U Jemenu 2,2 miliona djece akutno pothranjeno

jemen-djeca

Skoro 2,2 miliona jemenske djece akutno je pothranjeno, kao žrtve kolapsa sistema zdravstvene zaštite tokom dvogodišnjeg eskalirajućeg sukoba, saopćio je u utorak dječji fond UN-a, UNICEF.

Skoro 462.000 djece pati od teške akutne pothranjenosti jer je snabdijevanje hranom prekinuto uslijed razornog rata između vlade koja uživa saudijsku podršku i šiitskih pobunjenika, saopćila je agencija UN-a.

Pokrajina Saada, pobunjenički bastion na dalekom sjeveru zemlje, ima zapanjujuću najvišu stopu smrtnosti djece u svijetu, dok je osmero od desetero djece pogođeno u nekim regijama, dodaje agencija.

– Pothranjenost u Jemenu na najvišem je nivou u istoriji i u porastu je. Zdravstveno stanje djece u najsiromašnijoj zemlji Bliskog istoka nikada nije bilo tako katastrofalno kao što je danas – izjavila je vršilac dužnosti predstavnika UNICEF-a za Jemen, Meritxell Relano.

Najmanje jedno dijete umre svakih deset minuta u Jemenu zbog pothranjenosti i bolesti koje se mogu spriječiti kao što su dijareja i respiratorne infekcije.

– Bolesti kao što su kolera i boginje šire se i, uz minimalan broj funkcionalnih zdravstvenih objekata, one uzimaju veliki danak među djecom – kazala je Relano.

UNICEF je u godini na izmaku podržao liječenje 215.000 djece koja pate od teške akutne pothranjenosti i pružio je vitaminske dodatke za više od četiri miliona djece ispod pet godina života.

Njihove operacije pomoći ometene su, međutim, nedovoljnim finansiranjem i ograničenim pristupom regijama u kojima se vode borbe.

– Pozivamo strane u sukobu da nam omoguće neometan pristup djeci u potrebi širom zemlje tako da budemo u stanuju da isporučimo dodatke prehrani, liječimo pothranjenu djecu i pomognemo jemenske zdravstvene službe – izjavila je Relano, prenosi AFP.