Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Krešić: Posebne istražne radnje dopustive samo kada nema drugog načina

BiH

1312posebne_istrazne_radnje

Posebne istražne radnje u sektoru odbrane i sigurnosti, kojima se privremeno ograničavaju ustavna prava i slobode građana radi pribavljanja saznanja i dokaza važnih za krivični postupak koristan su instrument u borbi protiv najtežih oblika kriminala i zaštite državne sigurnosti – rečeno je danas u Sarajevu na okruglom stolu ”Primjena posebnih istražnih radnji u BiH”.

Istaknuto je da je BiH napravila veliki demokratski iskorak “jer se može pričati i o ovim stvarima”. Međutim, njihova primjena može izazvati i različite pristupe koji mogu narušiti vladavinu prava i ugroziti ljudska prava, što je konstatovano i u presudama Evropskog suda za ljudska prava.

Zaključeno je da savremeni trendovi i pojava novih sigurnosnih prijetnji predstavljaju izazov i za institucije u BiH koje su nadležne za primjenu, odobravanje i nadzor nad provođenjem posebnih istražnih radnji.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić je istakao da se posebne istražne radnje mogu provoditi jedino ako se na drugi način ne mogu pribaviti dokazi ili bi njihovo pribavljanje bilo povezano s nesrazmjernim teškoćama.

– Takve radnje su s jedne strane značajno sredstvo u brzom dolasku do kvalitetnih dokaza i počinitelja – naveo je Krešić dodajući da su prihvatljive jedino ako su zakonom dopuštene.

Istakao je da svaka agencija za sigurnost na nivou kantona ima centar za slušanje, ali da ga do sada neke agencije nisu stavile u funkciju.

Podsjetio je da temeljem odluke Evropskog suda za ljudska prava takav materijal ne može biti jedini dokaz u krivičnom postupku.

Predsjedavajući zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH Sifet Podžić temu smatra izuzetno značajnom jer dolazi u vrijeme kada se mora otvoreno i s argumentima govoriti gdje i kako se mogu upotrijebiti posebne istražne radnje kroz parlamentarni nadzor u sektoru odbrane i sigurnosti.

Kazao je da komisija radi na unapređenju tog sektora te da su tokom ove godine imali 16 posjeta institucijama koje nadziru, ali i da su se sastajali s neposrednim izvršiocima.

Današnji okrugli sto organizirao je Centar za sigurnosne studije (CSS) u saradnji sa Ženevskim centrom za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF).