UNHCR nudi pomoć Makedoncima i Grcima u rješavanju izbjegličke krize

makedonija-granica7777

UN-ova agencija za izbjeglice (UNHCR) spremna je pružiti pomoć vladama Makedonije i Grčke u rješavanju problema s izbjeglicama na međudržavnoj granici, javlja Makedonska informativna agencija (MIA).

Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres razgovarao je danas s ministrom vanjskih poslova Makedonije Nikolom Poposkim o situaciji i dobio uvjeravanja da granice neće biti zatvorene u budućnosti, priopćeno je iz UNHCR-a.

Ova organizacija poziva Vladu da zajedno rade na uspostavi dovoljnih kapaciteta prijema u zemlji, kao i na organiziranoj registraciji i identifikaciji.

UNHCR također apelira na grčke vlasti kako bi se poboljšala rješenja za registraciju i prijem za ljude kojima je potrebna međunarodna zaštita.

-UNHCR je spreman pružiti pomoć objema vladama u ovim izazovnim zadacima. Također ponavljamo ranije pozive Europskoj uniji da pojača potporu zemljama pogođenim problemom, priopćio je UNHCR uz napomenu da Europa mora djelovati zajedno u odgovoru na ovu rastuću krizu i pomoći najviše pogođenim zemljama kao što su Grčka, Makedonija i Srbija.