vojna vježba

Upozorenje Kini: Britanija i SAD šalju ogromne flote u “osjetljivo područje”

210426223343-britain-naval-force-pacific-carrier-strike-super-tease

Britanski ministar odbrane Ben Wallace najavio je da će to biti najveća britanska flota poslana izvan britanskih voda u posljednjih nekoliko godina

Velika Britanija u maju će poslati veliki dio svoje flote u Tihi okean, gdje će njezini brodovi sudjelovati u vojnim vježbama s flotama Indije, Japana, Južne Koreje i SAD-a. U osjetljivom području, gdje se iskušavaju snage s Kinom, britanska flota trebala bi ostati mjesecima, prenosi CNN.

Britanski ministar odbrane Ben Wallace najavio je da će to biti najveća britanska flota poslana izvan britanskih voda u posljednjih nekoliko godina.

– Kad naša bojna skupina isplovi sljedeći mjesec, vijorit će zastavu Velike Britanije, projicirajući naš utjecaj, signalizirajući našu moć, surađujući s našim prijateljima i potvrđujući našu predanost rješavanju sigurnosnih izazova danas i sutra – rekao je ministar odbrane. Velika Britanija se ne povlači nego plovi naprijed, igrajući aktivnu ulogu u oblikovanju međunarodnog sustava 21. stoljeća, poručio je Wallace.

Vojnu skupinu predvodit će nosač aviona HMS Queen Elizabeth, jedan od dva nosača aviona kojima raspolažu Britanci. To je najveći ratni brod koji je Velika Britanija ikad poslala na more, javlja CNN.

Nosaču će se pridružiti dva razarača, dvije protupodmorničke fregate, podmornica i dva pomoćna broda za opskrbu, navodi se u priopćenju ministarstva. U skupini će ploviti raketni razarač američke mornarice s navođenim raketama koji će s fregatom iz Nizozemske biti zadužen za protuzračnu odbranu. Na nosaču aviona bit će britanski i američki avioni, RAF-ovi nevidljivi avion F-35B i američki F-35B. Iz britanskog ministarstva obrane poručili su da je to najveća skupina najmodernijih aviona lovaca pete generacije na moru bilo gdje u svijetu.

CNN prenosi ocjenu Međunarodnog instituta za strateške studije da će britanska bojna skupina biti najbliža snazi jedne bojne skupine američke mornarice.

Ministarstvo odbrane priopćilo je da je cilj raspoređivanja pomorske bojne skupine produbljivanje sigurnosne uloge Velike Britanije u pacifičkoj regiji. Slanje vojne flote u skladu je s ciljevima britanske vanjske politike objavljene u ožujku u dokumentu u kojem se ističe da će “rastuća snaga Kine i međunarodna asertivnost vjerojatno biti najznačajniji geopolitički faktor 2020-ih”. Kina predstavlja najveću prijetnju ekonomskoj sigurnosti Ujedinjenog Kraljevstva, ocijenjeno je u dokumentu, uz najavu da Britanija planira povećati vojnu prisutnost širom svijeta.

Tokom putovanja britanska pomorska bojna skupina posjetit će 40 zemalja na svom putu od 30.000 milja (48.280 kilometara) kroz Sredozemno more i Indijski okean do Tihog okeana. Točna ruta nije objavljena, ali zna se da će britanska flotila učestvovati u zajedničkoj vojnoj vježbi Bersama Lima, kojom će se obilježiti 50. godišnjica Sporazuma o obrani pet sila, potpisanog između Malezije, Singapura, Australije, Novog Zelanda i Velike Britanije. Na putu prema Singapuru trebala bi proći uz rub Južnog kineskog mora. Kina za gotovo cijelo Južno kinesko more tvrdi da je njezin teritorij, a prisutnost stranih ratnih brodova tamo osuđuje kao izvor napetosti u regiji.

Kinesko ministarstvo odbrane je u ožujku, na pitanje o britanskom raspoređivanju snaga i francuskoj vojnoj aktivnosti u Južnokineskom moru, poručilo da se Peking “čvrsto protivi” bilo kojoj zemlji koja se miješa u regionalna pitanja pod izlikom slobode plovidbe i šteti zajedničkim interesima zemalja regije. Očekuje se da će britanska bojna skupina proći uz istočni dio Tajvana, otočne države na koju Kina polaže pravo kao dio svog teritorija.