Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

južna sekcija

Uprava Sueckog kanala razmatra širenje vodotoka na mjestu gdje se zaglavio tanker

3334030ad11392c3041f

Brod Ever Given dugačak 400 metara nasukao se dijagonalno na južnoj sekciji kanala tokom snažnih vjetrova 23. marta. Brod je ostao nasukan šest dana, spriječavajući stotine ostalih plovila da prođu i značajno utičući na globalnu trgovinu

Uprava Sueckog kanala razmatra širenje južne sekcije tog vodotoka u kojoj je kontejnerski brod Ever Given bio nasukan, saopćio je u utorak predsjedajući uprave.

Uprava također razmatra nabavku kranova koji bi eventualno mogli izvući teret visine do 52 metra, kazao je Osama Rabie u intervjuu za Reuters.

– Naše procedure su jasne, samo namjeravamo poboljšati naše usluge – kazao je.

Brod Ever Given dugačak 400 metara nasukao se dijagonalno na južnoj sekciji kanala tokom snažnih vjetrova 23. marta. Brod je ostao nasukan šest dana, spriječavajući stotine ostalih plovila da prođu i značajno utičući na globalnu trgovinu.

Nakon što je odsukan, brod jer prebačen na jezero koje razdvaja dvije sekcije kanala u kome uprava Sueckog kanala (DCA) provodi istragu.

Rabie je kazao da su podaci iz crnih kutija broda izvučeni i predani su istražnoj komisiji, te da će brod nastaviti s pugovanjem kada se procedure dovrše.

– Govorimo o dva ili tri dana, uz Božiju pomoć. Nama, međutim, neće trebati mnogo vremena – kazao je.

Dodao je da kanal nastaviti da prima brodove obima Ever Given i da će ojačati svoju sposobnost da se nosi s budućim problemima.

– Pokušat ćemo da dobijemo još dva broda za vuču sa snagom izvlačenja od 200 tona – 250, 280 tona, u zavisnosti od situacije – izjavio je Rabie.