Uragan Florence odnio 17 života, cijeli grad odsječen od svijeta

florence

Broj žrtava opasne oluje Florence u američkoj državi Sjevernoj Karolini porastao je na najmanje 17, a najteža situacije je u Wilmingtonu, gradu koji je potpuno odsječen od svijeta usljed obilne kiše.

Oštećene su hiljade kuća, a nabujale rijeke mogle bi da se izliju.

Florence, uragan koji je oslabio na nivo tropske depresije, donio je količinu padavina od 100 litara po metru kvadratnom u dijelovima Sjeverne Karoline u posljednja četiri dana.

Jaka kiša i dalje pada u Sjevernoj i Južnoj Karolini, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

“Oluja nije nikada bila opasnija nego što je sada. Mnoge rijeke i dalje rastu, a vrhunac vodostaja očekujemo tek krajem dana ili sutra”, izjavio je guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper.

Više od 900 ljudi je spaseno iz narasle vode, a 15.000 i dalje boravi u skloništima, rekao je Cooper.

Mnoga spasavanja obavljena su čamcima u Wilmingtonu, gradu sa oko 117.000 stanovnika na poluostrvu između rijeke Cape Fear i Atlantskog okeana.

Gradonačelnik Bill Saffo izjavio je da je voda poplavila puteve i da spasioci manevrišu čamcima između oborenog drveća i stubova za prenos električne energije da bi stigli do stanovnika.

Meterolozi su upozorili da se u ovoj oblasti može očekivati da padne još 20 litara kiše i da postoji opasnost od pokretanja klizišta u zapadnom dijelu Sjeverne Karoline.

Zvaničnici su upozorili evakuisane ljude da se ne vraćaju.