Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednica EK

Ursula von der Leyen protivi se “prisilnom raseljavanju” Palestinaca

Ursula von der Leyen
Foto: Fena/EU Audiovisual
Ursula von der Leyen

“Slažemo se u pogledu načela nenasilnog raseljavanja Palestinaca i političkog horizonta koji se temelji na rješenju problema stvaranjem dviju država, izraelske i palestinske”, rekla je von der Leyen

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je u subotu da se protivi “prisilnom raseljavanju” Palestinaca nakon sastanka s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem u Kairu, u kontekstu rata između Izraela i Hamasa u Gazi, javlja HRT.

-Razgovarala sam o aktualnoj humanitarnoj krizi u Gazi s predsjednikom Sisijem i zahvalila Egiptu na ulozi u pružanju i olakšavanju dostave humanitarne pomoći ugroženim Palestincima, napisala je Von der Leyen na X-u.

-Slažemo se u pogledu načela nenasilnog raseljavanja Palestinaca i političkog horizonta koji se temelji na rješenju problema stvaranjem dviju država, izraelske i palestinske – dodala je.

Predsjednica Evropske komisije potom je otišla na Sinaj, objavio je guverner regije koja graniči s Izraelom i Gazom.

Dodao je da je “ona zatim posjetila aerodrom El-Ariš, da će otići do prijelaza Rafah, pregledati humanitarnu pomoć i posjetiti povrijeđene Palestince u bolnicama” u ovoj istočnoj egipatskoj regiji.

Upravo u toj zračnoj luci sedmicama se gomilala međunarodna pomoć prije nego što je stigla do Rafaha, jedinog puta prema sve manjem, opustošenom palestinskom teritoriju.

-Da bismo ojačali odnose, angažirat ćemo se na strateškom partnerstvu – rekla je Von der Leyen.

Godine 2022., za vrijeme njene posljednje posjete, EU, Izrael i Egipat potpisali su memorandum o razumijevanju u opskrbi Evrope prirodnim plinom.

Kairo je posljednjih godina uložio milijarde u prirodni plin i želi postati veliki izvoznik.