Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uskoro akcija konačnog oslobađanja Mosula od terorista

mosul iracka vojska

Iračka vojska zajedno sa snagama kurdskih Pešmergi će uskoro krenuti u akciju konačnog oslobađanja Mosula od terorističke organizacije ISIS.

Zapovjednik specijalnih snaga u sklopu Pešmerga, vojske Kurdske samourave u Iraku, general – major Bahcet Teymez je rekao da će uskoro doći do zajedničke akcije oslobađanja Mosula od terorista ISIS-a, ukojoj je ulazak u Mosul planiran sa različitih strana.

“Pešmerge od 2015. do danas kontrolišu sjeverni, zapadni i istočni dio Mosula. Trenutno je samo južni dio mosula u rukama terorista i iračka vojska planira osloboditi taj dio. Kada već napad počne svako će napasti sa svog položaja”, rekao je Teymez.

Teymez je istakao da su gotovo sve pripreme privedene kraju te da se samo čeka na naredbu za početak akcije. On je kazao da je će iračkoj vojsci trebati malo više vremena za ulazak u akciju, zbog dislociranih jedinica koje treba dopremiti u područje Mosula.

Teymez je istakao da je ISIS moralno i vojno skrhan, a to ubjeđenje temelji na informacijama koje se posljednjih dana javljaju u medijima.

“Oni znaju da je ova akcija ozbiljna, i zbog toga koriste taktiku ‘najbolja odbrana je napad’. Međutim njihovi dosadašnji napadi im nisu dali nikakve pozitivne rezultate”, naglasio je Teymez.

Drugi po veličini grad u Iraku Mosul je pod ISIS-ovom kontrolom od juna 2014. godine. Iračka vojska je dugo pripremala akciju oslobađanja, a u okviru tih aktivnosti od prošlog mjeseca u blizini Mosula se gomilaju snage iračke vojske.

Zbog planirane ofanzive, vlasti Iraka pripremaju se za novi val izbjeglica, rekao je za (AA) zamjenik načelnika grada Nineveha Noureddin Qablan.

Kako tvrdi Qablan, iračke vlasti odlučile su formirati tri izbjeglička kampa na periferiji Mosula.

“Želimo poduzeti sve moguće mjere prevencije kako bi izbjegli ponavljanje tragičnih događaja koje smo imali”, rekao je.