Bespilotne letjelice

Uskoro počinje izgradnja fabrike turskih dronova Bayraktar u Ukrajini

bayraktar dron bespilotna letjelica ss

Bespilotne letjelice Bayraktar koje je Ukrajini isporučila kompanija Baykar bile su ključne u odbrani Ukrajine od ruskih oklopnih i protuzračnih sistema u prvih nekoliko sedmica ruske invazije

Generalni direktor turske kompanija Baykar koja pravi dronove Bayraktar saopštio je u petak da ta kompanija planira da u naredne dvije godine izgradi fabriku u Ukrajini, prenosi Al Jazeera Balkans.

“Naš plan napreduje. Trenutno imamo arhitektonski projekat. Faza detaljnog projektiranja je završena. I uskoro krećemo sa izgradnjom. Želimo da je završimo u roku od dvije godine”, rekao je Haluk Bayraktar na marginama sajma odbrane SAHA u Istanbulu, prenosi Tanjug.

Bespilotne letjelice Bayraktar koje je Ukrajini isporučila kompanija Baykar bile su ključne u odbrani Ukrajine od ruskih oklopnih i protuzračnih sistema u prvih nekoliko sedmica ruske invazije, ocjenjuje Reuters.

Plan da Baykar izgradi fabriku u Ukrajini dio je sporazuma potpisanog između Ankare i Kijeva neposredno prije ruskog napada na Ukrajinu 24. februara.

Saradnja s Njemačkom

Vodeći turski proizvođač borbenih dronova Baykar želi veću spremnost Njemačke za saradnju u odbrambenoj industriji.

“Imamo solidne odnose u svim drugim sektorima. U odbrani neophodno je da preduzemo više mjera, jer od toga bi obje strane imale koristi“, rekao je agenciji DPA izvršni direktor kompanije Haluk Bayraktar , a prenose njemački mediji.

Njemačka je, prema njegovim riječima, po pitanju odbrambene tehnologije veoma “ograničena“.

Baykar proizvodi, između ostalih, i borbeni dron Bayraktar TB2, koji Ukrajina koristi trenutno u borbi proti Rusije. Ranije ga je koristio Azerbejdžan protiv Armenije, a upotrebljavan je i u Siriji i Libiji.

Bayraktar ističe da je ovaj dron izvezen u 24 zemlje svijeta.