Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Utvrđen identitet jednog od dvojice napadača u Ankari

ankara
Foto: Anadolija

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je da je DNK analizom utvrđen identitet jednog od dvojice bombaša samoubica koji su nedavno izveli teroristički napad u Ankari.

Davutoglu je kazao kako istražni timovi i dalje rade na identifikaciji drugog napadača.

U televizijskom obraćanju Davutoglu je poručio da će nadležne turske institucije otkriti i pred lice pravde izvesti sve one koji su bili umiješani u izvođenje tragičnog terorističkog napada, koji je okarakterizirao kao napad na cijelu Tursku, njen narod i demokraciju.

[yuzo_related]

„U obzir se uzimaju sve veze među terorističkim napadima u Surucu, Ankari i Diyarbakiru i u tom pravcu traju istrage. Iza svih tih napada stoje ISIS, PKK, DHK/C i elementi sirijskog režima kada je riječ o napadu u Reyhanliju. Vidimo da ovdje postoji saradnja onih koji žele u Turskoj stvoriti haos. Sve ćemo to iznijeti na vidjelo“, kazao je Davutoglu.

Osvrnuvši se i na pitanje izbjegličke krize u Evropi, Davutoglu je kazao da je tokom jučerašnjeg susreta sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel jasno naglasio da niko ne može očekivati da se Turska pretvori u sabirni centar za sve izbjeglice svijeta. Dodao je da je neophodno stvoriti zajednički mehanizam borbe protiv ilegalnih migracija i krijumčara ljudima.

Dvojica bombaša samoubica su u subotu, 10. oktobra, izveli teroristički napad ispred željezničke stanice u Ankari gdje se okupilo nekoliko hiljada građana kako bi učestvovali na najavljenom mitingu podrške miru. U eksplozijama je život izgubilo 99 osoba, a nekoliko stotina je ranjeno. Turske snage sigurnosti provode opsežnu istragu o počiniocima napada i osobama svim povezanim sa njim.

Jedan od najtragičnijih terorističkih napada u modernoj historiji Turske osudili su brojni domaći i inozemni zvaničnici, kao i sve međunarodne organizacije.