Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpisan sporazum za unapređenje saradnje BiH, Srbije i Turske

aa_picture_20151019_6565221_web

Ministar ekonomije Turske Nihat Zeybekci, potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i potpredsjednik Vijeća ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potpisali su danas u Beograd Srednjoročni program 2016.-2018. o ekonomskoj saradnji i Akcioni plan trilateralnog trgovinskog komiteta Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Trojica ministara su se nakon sjednice trilateralnog trgovinskog komiteta, sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i potpisivanja programa istakli da će se nakon potpisivanja ovog protokola krenuti u niz aktivnosti usmjerenih u cilju poboljšanja ekonomija tri zemlje.

U cilju realizacije planova i operacionalizacije protokola biće formirano tehničko tijelo sastavljeno od predstavnika sve tri države.

Ministri Zeybekci, Ljajić i Šarović su danas istakli da će, zahvaljujući pomoći Ministarstva ekonomije Turske, za mjesec dana biti otvoreno zajedničko ekonomskog predstavništvo Srbije i Bosne i Hercegovine u Istanbulu. Srbija i BiH će u cilju predstavljanja privrednih, trgovinskih i turističkih potencijala dvije zemlje kreirati zajednički proizvod preme turskom tržištu.

Srbija i Bosna i Hercegovina će, radi jačanje ekonomske saradnje i plasiranja proizvoda, ubuduće moći da koristi svih 160 turskih trgovinsko-privrednih predstavništava u svijetu.

Turski ministar ekonomije je poručio da će intenzivirano pratiti realizaciju danas potpisanog programa i akcionog plana. On je već za sutra najavio održavanje biznis foruma u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, turska trgovinsko-privredna predstavništva će biti na raspolaganju privrednicima i komorama Srbije i Bosne i Hercegovina i nakon potpisivanja današnjeg sporazuma bit će više turskih ulagača u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

“Vjerujem da će biti mnogo liberalnija trgovinska razmjena između Turske, Srbije i BiH, pogotovo nakon sporazuma o slobodnoj trgovini i zaštiti. Turske investicije u Srbiji i BiH, ali i srbijanski i bosansko-hercegovački proizvodi u Turskoj, će se povećati na sasvim prirodan način”, poručio je Zeybekci.

On je podsjetio da je Turska sada sa svojom ekonomijom na 17. mjestu i da je zajedno sa Srbijom i BiH spremna da ojača ekonomsku saradnju na Balkanu.

“Turska zajedno sa Srbijom, kada se sabira, ne čini dva. Isto važi i sa BiH. Turska zajedno sa Srbijom i BiH u zbiru ne čine tri, već čine mnogo više – 9, 30, 50…”, simbolično je poručio Zeybekci izrazivši očekivanje da je 2016. godina velika prilika za liberalizaciju ekonomija triju zemalja.

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunkacija Rasim Ljajić je ocijenio da je danas napravljen veliki korak naprijed u aktivnostima za poboljšanje ekonomske i privredne saradnje između tri zemlje.

Kako je podvukao, BiH je treće izvozno tržište za Srbiju sa oko milijardu eura godišnje, a sa Turskom se ove godine očekuje robna razmjena viša od milijardu dolara.

“Verujemo da će sve ove aktivnosti povećati obim robne razmjene. Ono što je važno, očekujemo mnogo više turskih investicija nego do sada. Već imamo ugovore sa nekim turskim kompanijama iz tekstilne i automobilske industrije koje će doći na jug Srbije i otvoriti svoje pogone”, rekao je Ljajić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je naveo da je tokom današnjeg razgovora sa svojim kolegama i premijerom Vučićem potencirao da treba raditi na zajedničkim projektima, posebno na infrastrukturi.

Šarović je najavio da će to pitanje biti na dnevnom redu predstojeće zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije.

“Očekujem da obim razmjene u 2015. godini povećamo za nekih 150 miliona eura, a u idućoj godini vjerovatno za 250 miliona. To su efekti ove naše trilaterale, a i ukupnih spoljno-ekonomskih odnosa. Očekujem da investicioni forum donese po četiri važna projekata u svakoj od ovih zemalja”, rekao je Šarović.

Prvi ministarski sastanak trilateralnog trgovinskog komiteta Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine održan je u Ankari avgusta ove godine, a današnji susret u Beogradu bio je prvi korak u realizaciji postignutih dogovora zvaničnika tri zemlje.