Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uz “Hej Sloveni” i podizanje zastave obilježili Dan mladosti FOTO

zoran_jugonostalgija_dan_mladosti_1

Za neke je danas sasvim običan majski dan, četvrtak 25. maj, a za Zorana Bančića i njegove drugare iz Novog Sada danas je Dan mladosti, kada se uz himnu “Hej Sloveni” podiže zastava nekadašnje SFRJ na jarbol u dvorištu njegove kuće u naselju Salajka.

Zoran već godinama podizanjem zastave obilježava svaki veći praznik bivše države, koje se ne odriče, a za ovu priliku nazdravilo se “u čast rođendana druga Tita” uz bistu Josipa Broza, javlja Anadolu Agency.

Kako kaže za AA, ideju za podizanje zastave dobio je iz američkih filmova.

“Tamo sam vidio da na rančevima i ispred mnogih kuća podižu američke zastave. I kada su počeli ratovi devedesetih, onda su počeli svi da mašu svojim zastavama, pa sam i ja riješio da mašem svojom zastavom. Ja sam se uvijek izjašnjavao kao Jugosloven. Kada me je prije neku godinu jedna djevojka u anketi jedne turističke agencije pitala u kojoj bih zemlji volio da živim pored Srbije, ja sam joj rekao u Jugoslaviji. Ostala je u čudu. Rekao sam joj da je mlada i da nema pojma kakva je to zemlja bila. Ja sam duboko jugonostalgičan”, navodi Bančić.

Kako kaže u vremena bujanja nacionalizma i šovinizma nije se našao ni na jednoj strani, jer potiče iz mješovite porodice u čijem porodičnom stablu ima i Bunjevaca, Hrvata, Slovaka, Srba…

“A najbolji kućni prijatelji mojih roditelja su bili Mađari, a deceniju je u komšiluku živio crnac iz Madagaskara sa kojim sam se intenzivno družio. Evo, i Bosanci su mi prijatelji… Nisam imao uslove da budem šovinista”, kroz smijeh priča Bančić.

Njegovi prijatelji koji su i danas bili na podizanju zastave i sami su doprinijeli da se napravi jarbol, a prva zastava SFRJ naručena je preko internet prodavnice.

Prije nekoliko godina počeli su sa ritualom podizanja zastave sa petokrakom, a prvi put se u Zoranovom dvorištu na barjaku zavijorila jugoslovenska trobojka na nekadašnji Dan republike, 29. novembra. Pošto barjak daleko premašuje u visini dvorišni zid, on nije vidljiv samo iz komšiluka, pa nije rijetkost da zatekne pred kapijom ljude koji se fotografišu kraj obilježja jednog vremena.

Da ugođaj bude potpun, zastava se podiže uz odgovarajuću muzičku pratnju sa razglasa koja podseća na dane dok se pjevalo o Titu, partizanima, Jugoslaviji bratstvu i jedinstvu… Kako kaže, komšiluk nije, bar do sada, javno imao primjedbe na njegove dvorišne performanse.

“Jednom prilikom, bio je isto neki od državnih praznika SFRJ, podigao sam zastavu i puštao muziku. Bilo je oko četiri popodne, kad je neko pozvonio na vrata. Već sam pomislio da je policija i da su došli po mene. Međutim, ispred je stajala mlađa žena iz obližnje ulice koja me je zagrlila i rekla: ‘Nemate pojma koliko sam sretna što sam čula i vidjela ovo’”, navodi Bančić.

Na obližnjem gradilištu zgrade današnje podizanje zastave uz himnu nekadašnje države “Hej Sloveni” radnici su propratili u stavu mirno i obustavili radove na nekoliko minuta.