Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uz novčane poticaje 12.000 izbjeglica napustilo Njemačku

izbjeglice_dobova01222

Program pomoći „StarthilfePlus“ kojim njemačka vlada novčano pomaže one koji se dobrovoljno žele vratiti kućama, koristi sve veći broj odbijenih tražitelja azila u Njemačkoj.

Kako navode njemački mediji dosad je oko 12.000 izbjeglica napustilo Njemačku nakon isplate premije.

Više od 1.500 osoba je zemlju napustilo i prije završetka obrade zahtjeva za azilom, stoji u saopćenju njemačke vlade, objavljenom na upit zastupničkog kluba stranke Ljevica u Bundestagu, u koje je dobio uvid njemački ured francuske agencije AFP, čije izvještaje prenose njemački mediji.

Program „StarthilfePlus“ pokrenut je u februaru 2017. i namijenjen je onim izbjeglicama odnosno tražiteljima azila koji imaju „male ili nikakve“ izglede za stjicanje dugotrajne boravišne dozvole u Njemačkoj. Novčanim poticajima ove osobe se želi privoljeti na „brzo i dobrovoljno napuštanje zemlje“.

Financijska pomoć se kreće od 800 do 1.200 eura po odrasloj osobi, a za djecu ispod 12 godina je predviđena polovina tog iznosa. U slučaju da cijele porodice napuštaju zemlju predviđeno je dodatnih 500 eura po porodici.

Najviši iznos, 1.200 eura, je predviđen za one koji se odluče na dobrovoljan povratak u zemlju porijekla i prije isteka procesa obrade zahtjeva za azilom. One osobe kojima je odbijen zahtjev za azilom a odreknu se pravnih sredstava tj. tužbe protiv ove odluke, dobivaju po 800 eura.

Dosad su ovu pomoć najviše koristili državljani Iraka, iza kojih slijede izbjeglice iz Rusije i Afganistana.

Parlamentarna stranka Ljevica žestoko je kritizirala ovaj program njemačke vlade.

„Kao da i samo poticanje na odlazak u zemlje u kojima bjesni rat nije dovoljno grozno, nego se još isplaćuju i novčane premije. To je vrhunac cinizma“, rekla je Ulla Jelpke iz stranke Ljevica.

Ministarstvo unutarnjih poslova je odbacilo kritiku stranke Ljevice i ustvrdilo da cijeli program počiva na dobrovoljnom načelu i najavilo nastavak finansijske pomoći.

Jedan od glavnih zadataka koji je nova njemačka vlada postavila kada je u pitanju izbjeglička politika je učinkovitije i brže protjerivanje osoba koje su bez pravnog temelja za boravak u Njemačkoj.