Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uz veoma malu izlaznost: Ubjedljiva pobjeda Vučića i u Sandžaku

sandzak

Aktuelni premijer Srbije Aleksandar Vučić osvojio je najviše glasova u šest općina srbijanskog dijela Sandžaka. Sa oko šest hiljada, drugi po broju osvojenih glasova u ovom dijelu Srbije je građanski kandidat Saša Janković.

Prema prvim nezvaničnim rezultatima Vučić je u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu osvojio preko sedamdeset posto glasova. U Polimlju, Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši za Vučića je glasalo oko šesdeset posto građana koji su jučer izašli na izbore.

U Novom Pazaru je izašlo manje od polovine upisanih 85.565 građana sa pravom glasa.

Predstavnici Sandžačke demokratske partije (SDP), manjinske bošnjačke stranke čiji je osnivač Rasim Ljajić, a koja je podržala Aleksandra Vučića, izjavili su večeras da je njihov kanditat osvojio više od trideset hiljada glasova u regiji Sandžak.

Izrazivši očekivanje da će Vučić ispuniti sva predizborna obećanja predsjednik SDP-a za Novi Pazar Husein Memić je rekao da je najvjerojatnije budući predsjednik Srbije u Novom Pazaru dobio 75 posto glasova.

„Ostaje sad na Aleksandru Vučiću, da sve što je glasao narod u Novom Pazaru, ispuni, i autoput, i razvoj Novog Pazara i Sandžaka“, rekao je Memić.

SDP je večeras u Novom Pazaru uz vatromet organizirala slavlje zbog pobjede Aleksandra Vučića na predsjedničkim izborima.

Iz Radnog tijela Republičke izborne komisije (RIK) u Novom Pazaru još nisu saopćeni prvi preliminirani rezultati.

Rekordna podrška Vučiću u Sandžaku zabilježena je u Sjenici gdje je više od tri četvrtine onih koji su izašli na birališta svoj glas dalo Vučiću.

U Sjenici je izlaznost bila 41 procenat, na 46, od ukupno 71 biračkog mjesta, Vučić je dobio 75,36 posto glasova, Saša Janković 13,2 posto, Vuk Jeremić 1,2 procenta, a Beli Preletačević 2,97 posto“, rekao je predstavnik Radnog tijela Republičke izborne komisije (RIK) u Sjenici Edis Muminović.

U Novoj Varoši, gdje je više od 13 hiljada građana sa pravom glasa, je izašlo više od 62 posto birača. Vučić je u toj općini osvijio više od 53 posto glasova.

U Prijepolju sa nešto više od 33 hiljade birača Vučić je osvojio 9.451 glasova. Predstavnici Radnog tijela Republičke izborne komisije (RIK) u Priboju i Tutinu tri sata nakon zatvaranja biračkih mjesta nisu mogli da saopće prve rezultate.

Osim zabilježenih nepravilnosti na nekoliko mjesta u Novom Pazaru i prijava tokom izbornog procesa nije bilo zabilježenih incidenata.

U šest sandžačkih općina, Novom Pazaru, Novoj Varoši, Prijepolju, Priboju, Sjenici i Tutinu na izborima za predsjednika Srbije 219.198 građana je imalo pravo da glasa.

“Nisam vidio zakon, moram priznati, ali vjerujem da se vodilo računa da se izbjegne situacija kao što je bila sa Bankom Srpske i Bobar bankom”, kazao je Pavlović.