Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kupci superbogatih automobila na isporuku čekaju godinama

Bugatti Chiron

Prodaja skupocjenih sportskih automobila nikad nije bila bolja, pa su mnogi suočeni s podužim listama čekanja. Švedski specijalista nije izuzetak.

Švedski Koenigsegg svoje automobile cijeni visoko, jako visoko. Nerijetko je za njihov bolid potrebno izdvojiti i dva miliona eura, ali to ne znači da ćete automobil preuzeti u rekordnom roku.

Christian von Koenigsegg je za Road and Track izjavio da potražnja višestruko nadilazi mogućnosti proizvodnje. Kupac koji danas plati automobil na njega će morati čekati bar do 2021. godine, pa ne čudi što njihovi automobili gotovo da i ne gube vrijednost na tržištu polovnih.

Godišnja naklada švedske kompanije je oko 25 automobila, a u dogledno vrijeme planiraju povećati proizvodnju. Ali kapaciteti su ograničeni, a tu je i novi posao sa Spykerom za koji će isporučiti 100 V8 motora.

Podsjetio, slatke brige muče i Bugatti. Mjesečno proizvode do pet Chirona, a trenutno je kapareno već 250 primjeraka. Ako sad kupite skupocjeni Bugatti na njega ćete čekati bar tri godine.