Globus

pandemija

Užasne snimke stižu iz Madrida, premijer poručio: U ratu smo! (FOTO)

23/03/2020

U Španiji je broj smrtnih slučajeva skočio na više od 2.000 - što je porast za 27 posto - sa 33.089 slučajeva zaraženih do sada

Zastrašujuće snimke iz španske bolnice obilaze svijet. Na njima se mogu vidjeti zaraženi koronavirusom kako leže po hodnicima dok čekaju da ih medicinsko osoblje.

Šokantni snimci pokazuju kako se neki od bolesnika bore s kašljom dok liječnik stoji u blizini, a čini se da su neki na podu spojeni i aparate s kisikom.

Scene su, kako se izvještava, zabilježene u bolnici Infanta Leonor i bolnici Severo Ochoa de Leganes u španskoj prijestonici Madridu, prenosi El Mundo.

U Španiji je broj smrtnih slučajeva skočio na više od 2.000 – što je porast za 27 posto – sa 33.089 slučajeva zaraženih do sada. Samo u zadnja 24 sata u Španiji je umrlo 462 ljudi.

Zemlja je u opasnosti da postane novi epicentar pandemije u Evropi, jer najnovije brojke iz Italije pružaju neku nadu da bi tamošnja kriza mogla početi jenjavati.

Španska zamjenica premijera Carmen Calvo jedna je od onih koja čekaju hitne rezultate testova nakon što je u nedjelju odvedena u bolnicu s respiratornom infekcijom.

Na prvom snimku, koji je prema istom izvoru snimljen u bolnici Infanta Leonor, pacijenti se mogu vidjeti kako leže na podovima hodnika s maskama na licu i posteljinom ispod njih.

Drugi snimak prikazuje zdravstvenog radnika koji prolazi prepunim hodnicima bolnice Severo Ochoa de Leganes.

List El Mundo izvijestio je kako je druga bolnica potvrdila da “ne primaju više pacijenata” jer su “na maksimalnom kapacitetu”.

Zdravstveni radnici pripremaju privremenu bolnicu u izložbenom kompleksu Ifema u Madridu kapaciteta 5.500 kreveta

Zdravstveni radnici pripremaju privremenu bolnicu u izložbenom kompleksu Ifema u Madridu kapaciteta 5.500 kreveta

“U ratu smo”, rekao je premijer Pedro Sanchez na brifingu za novinare, pozivajući Evropu da pokrene veliki, koordinirani program javnih investicija poput Maršalovog plana poslije Drugog svjetskog rata.

Vanredno stanje u zemlji objavljeno 14. marta i trajat će 15 dana.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.