Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Vađenje zlatnog zuba iz lobanje pokojnika nije krađa. Ko nađe, njegovo je”

lijes123

– Rodbina se tih predmeta dobrovoljno odrekla i to za mene nije krađa,“ izjavio je penzionisani i najdugovječniji direktor osječkog Ukopa Krešimir Vinaj svjedočeći u nastavku suđenja bivšim grobarima i nosačima ove gradske firme optuženima da su u periodu od 1993. do veljače 2013. godine iz grobnica, odnosno s tijela pokojnika uzimali zlatni nakit, zube, navlake te satove koje su potom preprodavali.

Svoje tumačenje Vinaj je obrazložio slučajem iz 60-tih ili 70-tih godina prošloga stoljeća, kada je dobio prijavu da su se dva njegova radnika potukla oko naušnica koje su pronašli kada su kopali grobnicu. Obavijestio je o tome tadašnji SUP, „a onda mi je inspektor Pokrajac rekao da ako radnici nisu oskvrnuli grob on nema što raditi, jer je to odbačen predmet kojemu se ne zna vlasnik i to nije kazneno djelo.“ Prepričao je i kako su mu upravitelji grobalja kazali da svaki grobar ima svog numizmatičara i zlatara kojemu nose na prodaju onu što pronađu u grobovima.

– To nisu bile krađe, a oni nisu bili mafija. To se radi svugdje – ustvrdio je Vinaj, dodavši i kako se u Zakonu o grobljima, na čijoj je izradi radio 90-tih godina, uopće nisu spominjali slučajevi uzimanja nakita i drugih vrijednosti iz grobova. S druge strane istaknuo je kako su otpustili pet radnika – nosača koji su uzimali vrijednosti s pokojnika iz lijesova prije samog čina pogreba.

„To je krađa“, zaključio je bivši direktor, koji je u Ukopu radio 39 godina. Pričao je i kako se poslije jedan od nosača, kojeg je otpustio jer je s pokojnika skinuo zlatni sat, zaposlio kao policajac pa ga je jednom prilikom zaustavio i maltretirao. Njegov iskaz djelovao je pomalo šokantno na tužiteljicu Vesnu Osmanović, na kojoj se vidjelo kako ne može vjerovati što sluša, pa ga je pitala smatra li dopustivim ako bi grobar iz lobanje pokojnika izvadio zlatni zub, za što se inače terete neki od optuženih.

Vinaj je odgovorio da je „to njegova stvar, ako ju je našao“, dok je na njezino pitanje jesu li eventualno pronađeni nakit nudili rodbini pokojnika, odgovorio protupitanjem: „Jesu li oni nas pitali smiju li to ostaviti u lijesu?“, a onda kazao i da rodbini nisu ništa nudili.