Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Britanski premijer Boris Johnson čestitao je timu na Univerzitetu Oxford preko Twittera

Vakcina Univerziteta Oxford sigurna i stvara pozitivnu imunološku reakciju

koronavirus-test

U ispitivanjima u ranoj fazi razvijanja vakcine učestvovalo je 1.077 ljudi, a rezultati su pokazali da su učesnici proizveli antitijela i bijela krvna zrnca koja se mogu boriti protiv koronavirusa

Vakcina protiv koronavirusa razvijena na Univerzitetu Oxford sigurna je i stvara pozitivnu imunološku reakciju, objavio je u ponedjeljak medicinski časopis The Lancet, prenosi Anadolu Agency (AA).

U ispitivanjima u ranoj fazi razvijanja vakcine učestvovalo je 1.077 ljudi, a rezultati su pokazali da su učesnici proizveli antitijela i bijela krvna zrnca koja se mogu boriti protiv koronavirusa.

Iako su današnji rezultati široko prihvaćeni kao pozitivni još treba provesti opsežnija ispitivanja kako bi se utvrdila efikasnost vakcine.

Velika Britanija je već naručila 100 miliona doza vakcine. Univerzitet Oxford se na proizvodnji vakcine udružio sa farmaceutskom kompanijom AstraZeneca.

Ova vakcina je samo jedna od desetina koje se razvijaju širom svijeta, ali Oxford je u prednosti.

AstraZeneca već pojačava proizvodnju, tako da se vakcina može distribuisati što je prije moguće, ukoliko se dokaže da je djelotvorna.

Britanski premijer Boris Johnson čestitao je timu na Univerzitetu Oxford preko Twittera:

“Veliko bravo za naše sjajne, vodeće svjetske naučnike i istraživače sa Univerziteta Oxford. Nema garancija. Nismo još tu i biće potrebna daljnja istraživanja, ali ovo je važan korak u pravom smjeru.“

Studija sa Univerziteta Oxford veliki je pomak u borbi protiv koronavirusa, objavilo je Ministarstvo zdravstva i socijalne zaštite Velike Britanije.

U međuvremenu, lokalni mediji su u ponedjeljak izvijestili i da je Velika Britanija osigurala rani pristup za 90 miliona doza vakcine protiv koronavirusa i od drugih dobavljača.

Vlada Velike Britanije naložila je kupovinu 30 miliona doza vakcine koje su razvili BioNTech i Pfizer. Vakcina je trenutno u drugoj fazi eksperimenta, a dogovor s britanskom vladom je prvi koji su dvije kompanije potpisale s nekim.

Vlada je također potpisala načelni sporazum za 60 miliona doza druge vakcine koju je razvila Valneva. Sporazum vladi omogućava i da kupi dodatnih 40 miliona doza, ukoliko se dokaže da vakcina djeluje.