Globus

Proizvedena u EU

Vakcina za Covid-19 stiže na jesen, poznata i cijena?

14/06/2020

Prve doze za eksperimente proizvela je talijanska kompanija Irbm iz Pomezie i gdje će se proizvoditi dio doza

Već od jeseni ove godine svi građani Evropske unije bi mogli dobiti vakcinu protiv koronavirusa, piše Večernji.

Bit će to, kako je rečeno, evropska vakcina, premda će biti namijenjena cijelome svijetu. Zašto evropska? Jer su ugovor s proizvođačima o otkupu 400 miliona doza cjepiva, dakle za sve stanovnike Evropske unije, pa prema tome i Hrvatske, potpisale Njemačka, Francuska, Italija i Nizozemska, te ga je kasnije preuzela i Evropska komisija.

Informaciju o sklapanju ugovora je u Italiji dao ministar zdravstva Roberto Speranza. Italija učestvuje sa 185 miliona eura. Ugovor je potpisan s farmaceutskom kućom AstraZeneca, a riječ je o vakcini koju su razvili talijanski i britanski naučnici, te koji se testira na ljudima u Velikoj Britaniji pod nadzorom Univerziteta u Oxfordu koje je i učestvovalo u njegovu stvaranju u svojim laboratorijama.

Prve doze za eksperimente proizvela je talijanska kompanija Irbm iz Pomezie i gdje će se proizvoditi dio doza. Bivši predsjednik talijanske zdravstvene ustanove, a sadašnji naučnik u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji Walter Ricciardi kazao je kako će cijepljeno prvo dobiti medicinsko osoblje, pa onda starije osobe.

Možda će to cjepivo zaustaviti eventualni drugi val širenja koronavirusa koji neki najavljuju za jesen i početak zime. Delegirani upravitelj farmaceutske firme AstraZeneca Pascal Soriot kaže kako će prvih 200 miliona cjepiva biti proizvedeno do kraja ove godine, a daljnjih 2,1 milijardu doza prvih mjeseci 2021.

– Činimo sve da skratimo vrijeme proizvodnje. Riječ je i o velikom finansijskom riziku, jer ako slučajno vakcina ne bude učinkovita morat ćemo sve baciti, kaže Soriot, te objašnjava kako će 100 miliona doza ići Velikoj Britaniji, 300 miliona doza SAD-u, 400 miliona doza Evropskoj uniji i ostalih 700 miliona doza neprofitabilnim organizacijama CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) i GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunization) za siromašne zemlje.

Indija je dobila licencu za proizvodnju jedne milijarde vakcina.

Soriot kaže kako će vakcina biti svima prodano po cijeni proizvodnje, odnosno manje od 10 eura po dozi. Najveći dio proizvodnje u Evropi bit će u laboratorijama u Nizozemskoj i Italiji.

Vakcine će dobiti vlade, a one će odrediti kako će biti podijeljeno stanovništvu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.