Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Južnoafrički predsjednik

Vakcinski nacionalizam i gomilanje vakcina u bogatim zemljama

43380vakcinagrip

Nedavno pokrenuta Afrička kontinentalna regija slobodne trgovine (AfCFTA) s 1,2 milijardom ljudi, ponudila je dobru priliku za jačanje ekonomije širom kontinenta, izjavio je Ramaphosa tokom video obraćanja drugoga dana online zasjedanja Svjetskog ekonomskog foruma (WEF)

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa apelovao je u utorak na globalnu solidarnost u ekonomskom oporavku od pandemije COVID-19 i uozorio je na “vakcinski nacionalizam”.

Nedavno pokrenuta Afrička kontinentalna regija slobodne trgovine (AfCFTA) s 1,2 milijardom ljudi, ponudila je dobru priliku za jačanje ekonomije širom kontinenta, izjavio je Ramaphosa tokom video obraćanja drugoga dana online zasjedanja Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

– Samo kroz multilateralnu akciju svijet može razriješiti svoje izazove – kazao je Ramaphosa, naglašavajući da će zona slobodne trgovine, koja postala operativna 1. januara, povećati trgovinu i proširiti proizvodne kapacitete širom Afrike kako bi udovoljili povećanoj potražnji.

Sudeći po analizama WEF-a, ekonomski poticaji u Africi mogli bi biti mogući, između ostalog, jačanjem infrastrukture, digitalne transformacije i novih modela finansiranja.

Predsjednik WEF Borge Brende potvrdio je da nova zona ima enormni potencijal za društveni i ekonomski razvoj Afrike.

Okončanje pandemije širom svijeta zahtijevalo bi širu saradnju na distrubiciji vakcina, što bi osiguralo da nijedna zemlja ne bude izostavljena iz tih napora, naglasio je Ramaphosa.

– Veoma smo zabrinuti vakcinskim nacionalizmom, uključujući i gomilanje vakcina u bogatim zemljama – upozorio je.

– Ljudi širom svijeta bit će sigurni od virusa tek kada sve zemlje imaju pristup vakcinama. To pogađa sviju nas – izjavio je Ramaphosa, prenosi dpa.