Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Podaci Ministarstva pravde BiH

U bosanskom “alkatrazu” 238 zatvorenika i 210 zaposlenih

zatvor

U zavodu rade 133 službenika od kojih su njih 94 pripravnici, 39 ih ima iskustvo u prosjeku 20 godina, a 50 uposlenih su administrativni i radnici iz oblasti zdravstva

U državnom zatvoru u Istočnom Sarajevu u Vojkovićima na izdržavanju kazne trenutno se nalazi 206 zatvorenika kojima je osuđujuće presude izrekao Sud BiH.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Potvrdilo je ovo Ministarstvo pravde BiH u odgovoru na pitanje Aide Baručije, zastupnice Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH pored osuđenika nalaze se i 32 osobe kojima je izrečena mjera pritvora što znači da je u prošloj godini kada je i počeo s radom u državni, iz entitetskih zatvora premješteno ukupno 238 zatvorenika i pritvorenika.

Zastupnica Baručija pitala je i koliko radnog iskustva imaju zaposleni u državnom zatvoru, a u odgovoru se navodi da su 94 zavodska službenika primljena bez prethodnog radnog iskustva, a da njih 39 ima u prosjeku 20 godina iskustva i da su ranije bili zaposleni u Pritvorskoj jedinici na državnom nivou.

Faksimil odgovora iz Ministarstva pravde BiH: U državnom zatvoru do sada zaposleno 210 osoba i smješteno 238 zatvorenika

Osim zavodskih službenika iz Ministarstva pravde su naveli da je posao u državnom zatvoru dobilo 50 administrativnih službenika iz oblasti tretmana i zdravstvene zaštite, kao i za obavljanje upravnih, pravnih, finansijskih, uredskih, kadrovskih i općih poslova s potrebnim radnim iskustvom.

Iz Ministarstva pravde BiH navode da je ukupno 210 zaposlenih i da svi trebaju da se prilagode na “novu radnu sredinu” u Zavodu kao prvom zavodu zatvorenog tipa visoke sigurnosti na nivou BiH.

Inače, prema sistematizaciji, u državnom zatvoru treba zaposliti još 70 osoba, a ukupan kapacitet za zatvorenike je 358 mjesta.

Izgradnja ove ustanove otvorene u julu prošle godine finansirana je kreditom Razvojne banke Vijeća Evrope u iznosu od 19,3 miliona eura. BiH je uložila 6,45 miliona eura, donacije EU iznose 9,15 miliona eura, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona eura, donacija Švedske je bila dva miliona eura, a Vlada SAD-a dala je 1,1 milion dolara za obuku zatvorskog osoblja.

To znači da je do sada u državni zatvor uloženo više od 70 miliona maraka.