Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Val vrućine u Indiji odnio više od 430 života

idnija

Više od 430 osoba poginulo je u dvije države na jugu Indije nakon nekoliko dana vala vrućina tokom kojeg se temperatura približila 50 stepenu Celzija, objavile su vlasti u ponedjeljak.

Moglo bi biti i više poginulih, upozorile su vlasti, jer podaci iz države Telangane još nisu pristigli dok termometar ne pokazuje pad temperature.

Vrućina hara već nekoliko dana u Indiji, uključujući glavni grad New Delhi gdje se temperatura bliži 45 stepeni te izaziva prekid struje, ali najviše su pogođene susjedne države Telangana i Andhra Pradesh.

U Andhra Pradeshu vlasti zahtijevaju od stanovništva da ne radi dugo na suncu, nakon što je 246 osoba umrlo od vrućine prošle sedmice.

-Većina žrtava bila je izložena direktno suncu, imala je više od 50 godina i dolazila je iz radničke klase – kazao je Tulsi Rani, visoki dužnosnik za upravljanje prirodnim katastrofama u državi Andhra Pradesh.

U Telangani poginulo je 188 osoba, većina polovinom prošle sedmice, ali podaci, koji još moraju biti potvrđeni, nastavljaju rasti, kazao je D. Vani, dužnosnik jedinice za upravljanje katastrofama te države.