Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Svečano otvorena obnovljena škola “Aleksa Šantić” u Sarajevu

tika-skola

U Sarajevu je danas svečano otvorena Osnovna škola “Aleksa Šantić” sa sportskim terenima čiju obnovu je finansirala Turska agencija za međunarodnu koordinaciju i razvoj (TIKA), javlja Anadolu Agency (AA).

Prema riječima direktora škole Muamera Tinjaka, menadžment škole je prije dvije godine aplicirao na projekat obnove škole za zamjenu dotrajale stolarije te radijatora. TIKA je prihvatila projekat u vrijednosti od skoro 200.000 eura.

“Imali smo sreću da je taj projekat prošao i da su radovi završeni. U okviru radova zamijenjena je kompletna stolarija na školskom objektu i radijatori, a urađeni su i sportski tereni: vještačke podloge, podloge na košarkaškom i odbojkaškom igralištu, atletska staza te vještačka trava na fudbalskom igralištu”, kazao je Tinjak.

Radovi na obnovi škole “Aleksa Šantić” započeli su u novembru 2014. a završeni u maju 2015. godine.

Današnjem otvorenju obnovljene škole prisustvovali su učesnici s roditeljima, a priređen je i bogat kulturno-umjetnički program. Današnje otvorenje škole u Sarajevu simbolično je započelo u isto vrijeme kada je putem videolinka upriličeno i otvorenje škole u Palestini i u Gruziji, koje su također obnovljene uz pomoć TIKA-e.

Prema riječima zamjenika generalnog direktora TIKA-e za Balkan i istočnu Evropu Mahmuta Cevika, TIKA je u prošlosti realizovala brojne projekte unutar BiH stoga je rado prihvatila i ovaj, obnove škole “Aleksa Šantić” u Sarajevu.

Kada je riječ o budžetu TIKA-e, Cevik je istakao kako se on određuje prema zahtjevima obrazovnih i drugih institucija u BiH.

tika-skola1

“On se se određuje prema zahtjevima. Do sada smo uspjeli realizovati projekte u vrijednosti od 30 miliona eura, a već imamo isplaniran program blizu tog prošlogodišnjeg budžeta. Imamo dosta projekata u planu”, kazao je Cevik dodajući kako TIKA realizuje programe u oblasti kulture, zdravstva, obrazovanja te rekonstrukcije objekata.

Svečanom otvorenju upriličenom na obnovljenom sportskom terenu škole, prisustvovali su pored ostalih i ambasador Turske u BiH Cihad Erginay, federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, načelnik općina Novi Grad Semir Efendić, načelnik općine Ilidža Senaid Memić, goraždanski muftija Remzija ef. Pitić i drugi.

Škola “Aleksa Šantić” postoji 69 godina i druga je škola po veličini u Kantonu Sarajevo.

Državna agencija TIKA koja je osnovana 1992. godine ima mandat za provedbu politike razvojne saradnje Turske u inostranstvu.