Američki državni sekretar

Vanredni samit NATO-a: Sukob ne želimo, ali ako sukob dođe nama, spremni smo

Prije sastanka, američki državni sekretar Anthony Blinken je sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom rekao da je NATO nakon ruskog napada na Ukrajinu veoma brzo pokazao jedinstvo

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a sastali su se na vanrednom sastanku u sjedištu NATO-a u Briselu na kojem će razgovarati o ratu Rusije i Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

Na sastanku, na kojem Tursku predstavlja ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, očekuje se da će se razgovarati o aktuelnim dugoročnim planovima NATO-a u istočnoj i srednjoj Evropi nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Prije sastanka, američki državni sekretar Anthony Blinken je sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom rekao da je NATO nakon ruskog napada na Ukrajinu veoma brzo pokazao jedinstvo.

Navodeći da pripremaju planove za jačanje sigurnosti NATO-a, Blinken je rekao: “NATO je odbrambeni savez. Ne želimo sukob. Ali, ako sukob dođe nama, spremni smo na to. Branit ćemo svaki kvadratni centimetar teritorije NATO-a”.

Blinken je naglasio da će NATO nastaviti da pokazuje jedinstvo u narednim sedmicama.

Stoltenberg je naveo i da će se na današnjem sastanku “konsultovati o odgovoru na invaziju Rusije”.

Ističući da će se pozabaviti i dugoročnim posljedicama ovoga, Stoltenberg je rekao da su sinoć vidjeli vijest o napadu Rusije na nuklearnu centralu u Ukrajini.

“Ovo ukazuje da se rat mora okončati i da Rusija mora povući sve svoje trupe i uključiti se u diplomatske napore”, rekao je Stoltenberg.

Poručio je da je “NATO odbrambeni savez”.

“Mi ne želimo rat sa Rusijom”, istakao je Stoltenberg.

Podvukao je da ne žele da budu pogrešno shvaćeni u pogledu svojih obaveza da štite i brane sve saveznike.

Na današnji sastanak pozvani su i ministri vanjskih poslova Švedske i Finske, koje nisu članice NATO-a, te visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell.