Globus

Požari u canberri

Vatra na području glavnog grada Australije zahvatila 55.000 hektara zemljišta (VIDEO)

02/02/2020

Autonomna regija ACT, koju čine glavni australski grad Canberra i njegova periferija, suočen je s jednom od najvećih prijetnji požara, zbog čega su vlasti prije nekoliko dana proglasile vanredno stanje i pozvale stanovništvo na pripravnost za moguću evakuaciju

Vatra se na području Teritorije glavnog grada (ACT) u Australiji proširila na 55.000 hektara zemljišta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vlasti Australije proglasile su na području ACT-a vanredno stanje zbog požara koji već nekoliko mjeseci pogađa tu zemlju i koji je izazvao katastrofu epskih razmjera.

Autonomna regija ACT, koju čine glavni australski grad Canberra i njegova periferija, suočen je s jednom od najvećih prijetnji požara, zbog čega su vlasti prije nekoliko dana proglasile vanredno stanje i pozvale stanovništvo na pripravnost za moguću evakuaciju.

Međutim, lokalni mediji upozoravaju da je već kasno da građani pojedinih područja napuste svoje domove.

Požar na području Canberre još nije stavljen pod kontrolu. Prema pisanju Canberra Timesa, na području doline Orrorak izgorila su 55.234 hektara zemljišta.

Premijer ACT-a Andrew Barr, izjavio je da je požar aktivan i ovog jutra.

“Pred nama su dani, a možda i sedmice borbe sa vatrenom stihijom”, rekao je Barr.

Veliki požari u Australiji počeli su u septembru 2019. godine i u njemu su život izgubile najmanje 33 osobe. Opožareno je više od 11 miliona hektara površine, a najteže pogođena je australska država Novi Južni Vels.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.