Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vatra se širi prema Makarskoj, sinoć evakuirano više od 1000 ljudi

pozar_makarska
FOTO: Jutarnji list

Turisti koji su u noći s nedjelje na ponedjeljak na području Tučepa na Makarskoj Rivijeri zbog požara evakuirani iz tri hotela u hotel Alga, tokom jutra u ponedjeljak su se vratili u svoje hotele ponudivši i pomoć u gašenju požara, doznaje Hina u ponedjeljak od direktora smještaja hotela Bluesun Alga Ive Viskovića.

“Trenutna situacija u Tučepima je nešto bolja, došli su kanaderi, a kako se i bura smanjila, vjerujemo da će se požar što prije lokalizirati”, iznosi Visković dodajući da je u hotelu Alga, kojeg su zapovjedništvo policije i vatrogasci označili sigurnosnom zonom, noćas primio oko hiljadu ljudi, iz dva Bluesunova hotela Jadran i Neptun, kao i hotela Tamaris, ali i iz apartmana privatnog smještaja iz istočnog dijela Tučepa koji je bio najugroženiji od požara.

“Uz naših 700 gostiju, noćas smo ih primili još hiljadu, svi su bili prisebni, nije bilo panike, čak su nudili i svoju pomoć u gašenju požara”, kaže Visković, dodajući da su se svi ti gosti tokom jutra vratili u svoje hotele i druge objekte.

Naglašavajući kako je za sve noć u Tučepima bila jako teška, kao i u drugim dijelovima Makarske Rivijere i na Biokovu zahvaćenim požarom, Visković poručuje da je i kompletno osoblje Bluesunovih hotela cijelo vrijeme bilo i ostaje na raspolaganju gostima i drugima iz Tučepa kojima treba pomoć.

Ističe pritom i da su svi Bluesunovi hoteli na Makarskoj Rivijeri odlično popunjeni i da zbog požara nema ni otkaza rezervacija niti boravka gostiju koji su već tamo.

U Tučepima je i predstavnik Ministarstva turizma, njegov glavni sekretar Ivo Bašić, koji je sinoć bio i u Podgori, zbog turista i požara nadomak hotela Sirena, te za Hinu samo kratko u ponedjeljak telefonski dojavio da je sve pod kontrolom, da se turisti ne žale i ne odlaze te da se očekuje lokalizacija požara.

“Više ćemo moći reći iza 12 sati, nakon sastanka s načelnikom Tučepa i drugima”, kazao je Bašić.

U pomoć stiže 150 pripadnika Oružanih snaga Hrvatske

Novi šumski požar koji je noćas oko 2,25 sati buknuo na predjelu zvanom Marasi između Tučepa i Makarske i dalje se širi prema planini Biokovo, kao i prema prigradskom naselju Kotišina nedaleko Makarske, vatrogascima na terenu pomaže i kanader HRZ i PZO-a, uskoro u pomoć stiže i 150 pripadnika Oružanih snaga.

Odluku da se na požarište u Makarsko primorje upute pripadnici Oružanih snaga donio je ministar obrane Damir Krstičević koji će i osobno doći u Makarsku te se upoznati sa situacijom na terenu i razgovarati s predstavnicima DVD Makarska i drugima

Zbog požara koji se, potpomognut vjetrom, brzo proširio prema moru te zaprijetio stambenim objektima i hotelima, rano jutros evakuirano je više od 800 gostiju hotela Tamaris i Neptun i iz novog hotela Jadran te su do daljnjega smješteni u hotel Alga. Evakuiran je i dio gostiju i njihovih domaćina iz privatnih apartmana.

Na državnoj cesti D 8 koja je od noćas bila zatvorena za promet između Tučepa i Makarske, od 9 sati prometuje se jednim kolničkim trakom, izvijestila je Policija, dok je državna cesta D 512 Makarska – Vrgorac i dalje zatvorena za promet.