požari bukte

Vatrena stihija ne jenjava u Turskoj i Grčkoj, gori i jug Italije

grcka pozar

U posljednja 24 sata na području Grčke gori čak 86 novih šumskih požara, objavili su grčki vatrogasci

Požari koje neprestano razbuktavaju jaki vjetrovi haraju Grčkom već četvrti dan. Policija je u petak 6 augusta išla od vrata do vrata u pregrađima sjeverno od Atine te pozivala ljude da se evakuiraju.

Nad glavnim gradom nadvio se golemi oblak crnog dima.

Dvoje ljudi je poginulo, a vatrogasci i ostale hitne službe bore se protiv širenja velikih požara na najpogođenijim područjima – sjeverno od Atene i na otoku Eubeji, javljaju agencije.

Sjeverno od Atine plamen se vidi izdaleka i prijeti mjestu Varybobi, koje je ponovno evakuisano nakon velikog požara prije četiri dana.

U istoj su regiji u međuvremenu buknula još tri velika požara koji se protežu kilometrima i prijete nekim atinskim predgrađima, objavila je u petak naveče državna televizija, prikazujući snimke dugih kolona automobila koji napuštaju gradove.

Vatrogasni avioni, kanaderi i helikopteri tokom dana su bezuspješno nastojali staviti vatru u Grčkoj pod kontrolu uprkos jakom vjetru.

Stanje je teško i na Eubeji. Drugi najveći grčki otok obrastao gustom šumom nestao je pod gustim oblakom dima iz nebrojenih manjih i većih požara.

Znakova olakšanja nema ni na Peloponezu. U petak poslijepodne spasioci su bili prisiljeni evakuisati stanovnike još nekoliko sela, među kojima i popularno turističko mjesto Gytheion, slikoviti lučki grad blizu Sparte.

U posljednja 24 sata na području Grčke gori čak 86 novih šumskih požara, objavili su grčki vatrogasci.

Najmanje 18 osoba je ozlijeđeno i hospitalizovano. Većina ih ima respiratorne probleme, rekao je u petak u programu državne televizije ministar zdravstva Vassilis Kikilias.

Šefica odjela za pneumologiju atinske klinike Sotiria Nina Gaga stanovnike je pozvala da ne izlaze iz kuća zbog onečišćenog zraka.

U Turskoj ugrožena naselja

Dva naselja u okrugu Cine u provinciji Aydin u Tuskoj evakuisana su iz predostrožnosti zbog požara.

Gusti dim i vatrena stihija šire se ovim područjem i približavaju kućama dok vatrogasci i stanovništvo pokušavaju da požar stave pod kontrolu.

“Od ukupno 208 šumskih požara u 44 grada Turske, pod kontrolu je stavljeno njih 196”, izjavio je u subotu 6. augusta predsjednik ove zemlje Recep Tayyip Erdogan.

Kako je podsjetio Erdogan, šumski požari aktivni su u još pet gradova: Antaliji, Mugli, Isparti, Aydinu i Denizliju. Aktivnosti na njihovom stavljanju pod kontrolu se nastavljaju.

Gori jug Italije

Italijanske vatrogasne jedinice nastavile su borbu protiv vatrene stihije na požarima zahvaćenom jugu zemlje gdje meteorolozi u danima koji predstoje prognoziraju iznimno visoke temperature. Istodovremeno se na sjeveru zemlje očekuju olujna nevremena.

U zadnjih 12 sati vatrogasci su intervenisali na 395 požarišta, većinom u Siciliji i Kalabriji.

Osam protupožarnih aviona bori se s vatrenom stihijom u pokrajinama Reggiju Calabriji, Cosenzi i Materi.

Na farmi u San Lorenzu u Reggio Calabriji pronađena su tijela muškarca i žene. Vatra je opustošila njihovo imanje nakon što je požar zahvatio štalu i još jednu zgradu.

Gradonačelnik Reggio Calabrije Giuseppe Falcomata je kazao da su izgorjeli veliki dijelovi sela te da požari u brdima i planinama još nisu obuzdani.

Podmetnuto 57 posto požara

Čini se da južni dio Italije ni sljedećih dana neće biti pošteđen iznimno visokih temperatura. Prognostičari predviđaju da će one u nedjelju dosegnuti 40 Celzijevih stepeni, a zatim porasti i do 45.

Italijanski ministar okoliša Roberto Cingolani rekao je da je više od 57 posto požara u Italiji podmetnuto, a 14 posto ih se može pripisati nepažnji, primjerice bacanju opuška ili paljenju vatre u prirodi.

Na sjeveru zemlje tokom vikenda očekuje se grmljavinsko nevrijeme. Nedavno je sjeverni dio Italije, poput slikovitih mjesta na jezeru Comu i u južnome Tirolu nastradao u velikim poplavama.

Vatrogasci i spasilačke ekipe nastavile su se u petak boriti protiv vatrene stihije koja je zahvatila niz država na Balkanu. Osim najgorih u Grčkoj i Turskoj, požari haraju i Kosovom, Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Požar Dixie treći najveći u historiji Kalifornije

Potaknut snažnim vjetrom i velikom sušom, požar Dixie, koji je zahvatio sjevernu Kaliforniju sada bukti na površini od 175.153 hektara. To je treći najveći požar u istoriji države, rekli su zvaničnici.

Vatra je buknula 13. jula u kanjonu rijeke Feather sjeverno od Sacramenta i uništila najmanje 134 kuće, a sada prijeti 13.871 objektu. Zbog sigurnosti domove su bile primorane napustiti hilajde stanovnika tog područja, rekli su zvaničnici.

Najgore je dosad prošao Greenville, gradić iz vremena Zlatne groznice s oko 1000 stanovnika koji je u srijedu zahvatio požar.

Glasnogovornica gradske uprave Serena Baker rekla je da je vatrena stihija progutala otprilike tri četvrtine zgrada.

S požarom se bori više od 5000 vatrogasaca koji ulažu ogromne napore da ga ugase.