Globus

Vatrogasci u Australiji suzbijaju požare uoči novog toplotnog vala

07/01/2020

Kišne padavine u ponedjeljak donijele su blago olakšanje, ali nedovoljno za gašenje požara

Vatrogasci su pokušavali da suzbiju masovne požare niskog rastinja u jugoistočnoj Australiji u utorak, koristeći kratkotrajni pad temperatura i dugo očekivane kišne padavine prije novog toplotnog vala koji je prognoziran za drugu polovinu sedmice.

Iscrpljeni dobrovoljci suzbili su širenje vatrene stihije, očistili su teren od vegetacije i izveli su kontrolirane požare prije očekivanog novog toplotnog vala do petka.

– To su mjere zaštite koje imaju za cilj limitirati štete od potencijalnih novih požara u narednim danima – izjavio je komesar Ruralne vatrogasne službe australske savezne države Novi Južni Vels, Shane Fitzsimmons.

On je opisao trenutne vremenske uslove kao „znatno povoljnije“, ali je upozorio da „mi očekujemo povratak toplijeg vremena tokom ove sedmice“.

Deseci velikih požara bili su van kontrile širom istoka zemlje i pojavila su se rastuća strahovanja da bi se dva požara u Novom Južnom Velsu i Victoriji mogla povezati u novi megapožar koji bi se oteo kontroli.

Kišne padavine u ponedjeljak donijele su blago olakšanje, ali nedovoljno za gašenje požara.

Od izbijanja požara u septembru poginulo je 25 ljudi, više od 1.800 kuća je uništeno a oko osam miliona hektara zemljišta je spaljeno što je površina veličine Irske ili američke savezne države Južne Karoline.

Dim od požara uočen je s udaljenosti veće od 12.000 kilometara u Čileu i Argentini, saopćile su meteorološke službe u dvije južnoameričke zemlje.

Troškovi katastrofe još nisu poznati, ali je Vijeće osiguravajućih društava Australije saopćilo da su već podneseni zahtjevi za osiguranjem vrijedni 700 miliona australskih dolara (485 miliona američkih dolara) i kako se očekuje da ta cifra značajno poraste.

Vlada je doznačila početnih dvije milijarde australskih dolara (1,4 milijardi američkih dolara) u fond za pomoć vatrom razorenim zajednicama.

Broj žrtava porastao je u utorak kada su vatrogasci održali memorijalnu službu za svog 36-godišnjeg kolegu Andrewa O'Dwyera, koji je poginuo boreći se protiv vatrene stihije, prenosi AFP.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.