Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vatrogascima na Pelješcu stigla pomoć iz BiH

peljesac pozar

Stanje s požarima na Pelješcu u srijedu kasno popodne je stabilno, kuće nisu u neposrednoj opasnosti, ali fronta požara je široka i vatrogasci pripremaju teren kako bi spriječili širenje vatre tijekom noći, doznaje se od načelnika općina Stona i Janjine.

Kako je istaknuo načelnik općine Stona Vedran Antunica, kuće na predjelu Ponikava nisu u opasnosti, a vatrogascima je stigla pomoć iz mnogih krajeva Hrvatske te iz BiH.

“Trenutno je relativno mirno, Canadairi još rade, ljudi na terenu čine najviše što mogu”, rekao je Antunica i dodao da je obranjen zaselak Zabrđe te kako, po informacijama s terena, nijedna kuća nije izgorjela.

“Vatrena fronta je duž cijelog naselja Ponikava, vatrogascima je u pomoć došlo dosta snaga iz Splita, Omiša, Makarske, čak i Neuma”, rekao je Antunica te dodao kako je požar još daleko od Prapratnog.

Načelnik općine Janjine Vlatko Marević rekao je da na predjelu Janjine “situacija nije dobra, ali je trenutno stabilna”.

“Situacija kod nas nije dobra. Sad je stabilno, ali fronta je široka. Razvučeno nam je sve od Rote iza Janjine preko jednog predjela prema Trsteniku, tako da imamo desetak lokacija gdje je kritično, gdje moramo braniti da ne ide požar dalje. Danas popodne nam je išlo na ruku jer nije bilo vjetra, ali – ako se digne vjetar – nema toga ljudskog faktora koji to može spriječiti”, rekao je Marević i dodao kako je vatra kod zaselka Zabrežja došla 200-tinjak metara od kuća.

“Prema Janjini držimo požar na kilometar, ali tu je riječ o brdu i težak je teren. Pucaju mine još iz Drugoga svjetskog rata pa je teško i slati ljude”, rekao je Marević i dodao kako još nije bilo evakuacije te da nijedna kuća nije u neposrednoj opasnosti.

Inače, Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba izvijestio je da po nalogu glavnoga vatrogasnog zapovjednika zagrebački vatrogasci idu pomoći gasiti veliki požar na Pelješcu. Na Pelješac večeras kreće 20 dobrovoljnih vatrogasaca iz Vatrogasne zajednice grada Zagreba, četiri profesionalna vatrogasca iz Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba i četiri vozila za gašenje požara.

Osim toga, na redovitu dislokaciju na područje Dalmacije noćas odlazi i šest profesionalnih vatrogasaca iz zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe.