Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

desničari i bivši vojnici

“Velika antiteroristička operacija” širom Njemačke, uhapšeno 25 osumnjičenih za planiranje državnog udara

New Project (39)
FOTO: Screenshot

Među urotnicima su članovi ekstremnog pokreta Reichsbürger (građani Reicha), koji njemačka policija već duže vrijeme prati zbog nasilnih napada i rasističkih teorija

Dvadeset i pet osumnjičenih članova i pristaša krajnje desničarske terorističke grupe uhapšeno je rano u srijedu tokom racija širom Njemačke, saopćio je ured saveznog Tužilaštva. Njemački ministar pravosuđa Marco Buschmann na Twitteru je objavio da je u toku “velika antiteroristička operacija” te da su uhapšeni “planirali oružani napad na ustavna tijela”. Glavni tužitelj rekao je da je grupa planirala nasilni puč od novembra 2021.

Racije su provedene u 11 njemačkih saveznih država, saopćeno je iz Tužilaštva.

Osumnjičeni koji su uhapšeni su dio terorističke grupe čiji je cilj srušiti postojeći državni poredak u Njemačkoj i zamijeniti ga vlastitim, a ne isključuju nasilje protiv države kao sredstvo za postizanje cilja, navodi Reuters.

Uhapšeni su u njemačkim pokrajinama Baden-Wuerttemberg, Bavarska, Berlin, Hesse, Donja Saska, Saska, Tiringija, kao i u Austriji i Italiji. Njemački mediji navode da se radi o grupi krajnjih desničara i bivših pripadnika vojske, koji su planirali upasti u zgradu parlamenta i prigrabiti vlast.

Među urotnicima su članovi ekstremnog pokreta Reichsbürger (građani Reicha), koji njemačka policija već duže vrijeme prati zbog nasilnih napada i rasističkih teorija. Ta grupa ujedno odbija priznati modernu njemačku državu.

Oni se terete da su se najkasnije od kraja novembra 2021. godine pripremali za provođenje radnji koje se temelje na njihovoj ideologiji.