Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika Britanija šalje trupe u Tunis

michael-fallon111

Britanija će poslati trupe u Tunis kako bi spriječila borce Islamske države da ulaze u tu zemlju iz Libije, izjavio je britanski ministar odbrane.

– Tim za obuku od dvadesetak vojnika iz Četvrte pješadijske brigade sada se kreće prema Tunisu kako bi pomogao tuniskim vlastima u sprječavanju ilegalnih pokreta preko granice iz Libije – izjavio je ministar Michael Fallon u obraćanju parlamentu.

Britanski potez dolazi u vrijeme rastuće zabrinutosti Zapada da Islamska država pokušava da koristi Libiju kao bazu za planiranje i izvođenje napada. Britanski turisti ubijeni su 30. juna prošle godine u napadu naoružanog islamiste na plaži na tuniskoj mediteranskoj obali.

– Izuzetno sam zabrinut širenjem Daesha (Islamske države) duž libijske obale, što je razlog zašto urgentno pomažemo u formiranju nove libijske vlade – izjavio je Fallon.

Džihadističke grupe iskoristile su politički haos kako bi ojačale svoje prisustvo u Libiji, a borci lojalni Islamskoj državi preuzeli su kontrolu nad priobalnim gradom Sirteom.

Zapadni zvaničnici tvrde da raspravljaju o zračnim udarima i operacijama specijalnih snaga u Libniji protiv grupe koja pokušava da uspostavi prekogranični kalifat i već je osvojila velike površine teritorije u Siriji i u susjednom Iraku.

Fallon je kazao da Britanija trenutno ne planira slanje kopnenih trupa u Libiju u borbenoj ulozi.

– Prije nego što poduzmemo bilo kakvu vojnu akciju u Libiji, mi ćemo tražiti poziv libijske vlade – kazao je britanski ministar, prenosi Reuters.