Globus

m270

Velika Britanija šalje Ukrajini moćno oružje: “Može pogoditi metu udaljenu 80 kilometara”

06/06/2022
Foto: Screenshot

"Ovi vrlo sposobni višestruki raketni sistemi omogućit će našim ukrajinskim prijateljima da se bolje zaštite od brutalne upotrebe dalekometnog topništva, koje su snage (ruskog predsjednika Vladimira) Putina neselektivno koristile da sravne gradove", rekao je Wallace

Velika Britanija će opskrbiti Ukrajinu višestrukim raketnim sistemima koji mogu pogoditi ciljeve udaljene do 80 kilometara, saopćeno je danas, u potezu koji je koordiniran sa Sjedinjenim Američkim Državama kao odgovor na rusku invaziju.

Ministar odbrane Ben Wallace, objašnjavajući dar u vidu sistema za višestruko lansiranje M270, rekao je kako će se britanska podrška Ukrajini promijeniti u skladu s razvijanjem ruske taktike.

“Ovi vrlo sposobni višestruki raketni sistemi omogućit će našim ukrajinskim prijateljima da se bolje zaštite od brutalne upotrebe dalekometnog topništva, koje su snage (ruskog predsjednika Vladimira) Putina neselektivno koristile da sravne gradove”, rekao je Wallace u saopćenju.

Putin se oglasio

Američki predsjednik Joe Biden prošle je sedmice rekao kako će Washington Ukrajini isporučiti topničke raketne sisteme visoke pokretljivosti M142 ili HIMARS, nakon što je dobio garancije iz Kijeva da se neće koristiti za gađanje ciljeva unutar ruskog teritorija.

Putin je rekao kako isporuke oružja nisu “ništa novo”, ali je upozorio kako će biti odgovora ako Sjedinjene Države isporuče streljivo većeg dometa za sisteme HIMARS.

Ministarstvo odbrane SAD-a saopćilo je kako Ukrajini isporučuje četiri sistema M142 HIMARS s vođenim višestrukim raketnim sistemom za koji je reklo da ima domet od preko 64 kilometra.

Britanija je rekla kako će ukrajinski vojnici biti obučeni za korištenje novih sistema u Britaniji, nakon što je prethodno najavila da će obučiti ukrajinsko osoblje za korištenje oklopnih vozila.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.