Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika policijska akcija u Beogradu: Zbog korupcije uhapšeno 79 ljudi

nebojsa-stefanovic32

U okviru velike policijske akcije u borbi protiv korupcije u srbijanskoj prijestolnici Beogradu uhapšeno je 79 ljudi, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar policije Nebojša Stefanović na konferenciji za novinare rekao je da je uhapšeno 79 ljudi, a za pet se i dalje traga zbog zloupotreba pri nabavkama, davanje i primanje mita. Među uhapšenima su vlasnik kompanije Beohemija Željko Žunić i nekadašnji ministar trgovine u Cvetkovićevoj vladi Slobodan Milosavljević.

– Šteta je nanijeta budžetu Srbije, AP Vojvodine, Dunav osiguranja, Željezari Smederevo i drugim preduzećima. Ukupna vrijednost štete je sedam milijardi i 800 miliona dinara, što je više od 100 miliona eura – rekao je Stefanović.

On je dodao da se uhapšeni u noćašnjoj akciji osumnjičeni su za brojne zloupotreba od 2004. do danas poput pranja novca, zloupotrebe položaja, zloupotrebe s javnim nabavkama, primanja i davanja mita, falsifikovanja službene isprave, nesavjesnog rada u službi… Najviše je novca pronevjereno prilikom malverzacija vezanih za građevinsko zemljište, kaže ministar.

– To su bukvalno milionske cifre u eurima i tu smo imali najviše ostećenje budžeta. Svako od koruputivnih djela štetno je iako nisu jednake štete u smislu novčanog iznosa, ali su u smislu društvene opasnosti jednako su problematična ta djela – rekao je Stefanović.

Osim Milosavljevića, uhapšeno je sedam pomoćnika ministara, direktori javnih preduzeća, više bivših i sadašnjih predsjednika opština, te biznismeni. Među uhapšenim je i Željko Žunić biznismen i vlasnik “Beohemije”, bivši direktor Agencije za borbu protiv kopupcije Zorana Marković i bivši direktor Dunav osiguranja Milenka Jezdimirović. Slobodan Milosavljević je od 2001. do 2004. godine bio ministar za trgovinu, turizam i usluge, a od 15. maja 2007. godine do 7. jula 2008. ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Nakon prestanka ministarske funkcije imenovan je za direktora, a u decembru 2004. godine izabran je za predsjednika Privredne komore Srbije.