Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

od februara

Velika promjena u Sloveniji: Vinjete odlaze u prošlost, evo kako se odsad naplaćuje putarina

Zagreb: Slovenski carinik naplatio kaznu zbog vinjete koja je još uvijek važe?a
17.12.2009., Zagreb, Hrvatska - Pindric Budimir kupio je u Sloveniji vinjetu 01.08.2009 na kojoj pise da vrijedi 6 mjeseci, a 16.12.2009 na granicnom prijelazu Obrezje slovenski carinik napisao mu je kaznu od 150 eura jer kaze da mu je vinjeta nevazeca i da se zakon mijenjao 01.07.2009.rPhoto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Prvog dana upotrebe nove metode naplate slovenska policija na saobraćajnice je postavila mobilne kamere kojima provjeravaju da li se neko pokušava besplatno provozati autocestama

Svi oni koji putuju u Sloveniju trebaju znati da od 1. februara na svoja vjetrobranska stakla više ne mogu zalijepiti vinjetu za plaćanje cestarine.

Ne mogu je zalijepiti jer od utorka u Sloveniji vrijede samo e-vinjete. To znači da prije puta u Sloveniju trebate otići na internetsku stranicu dars.si i tamo kupiti sedmičnu, mjesečnu ili godišnju vinjetu.

Kupovina se odvija u nekoliko koraka, a u upitnik treba upisati broj i zemlju registarskih tablica te email adresu na koju će biti poslana potvrda o uplati. Kupljena vinjeta se veže uz registraciju vozila i nije prenosiva.

Svaka papirna vinjeta koja je kupljena prije 1. februara vrijedi do datuma isteka.

Cijena vinjeta nije se mijenjala – godišnja košta 110 eura, mjesečna 30 eura, a sedmična 15.

Velika novost je da godišnja e-vinjeta sada vrijedi godinu dana od dana kupnje, a ne više do kraja kalendarske godine u kojoj je kupljena. U Sloveniji se s e-vinjetom možete voziti svim autocestama i obilaznicama.

Prvog dana upotrebe e-vinjeta slovenska policija na saobraćajnice je postavila mobilne kamere kojima provjeravaju da li se neko pokušava besplatno provozati autocestama.

Policija tvrdi kako se nakon očitavanja registarske tablice podatak automatski šalje u centralnu bazu i policajac u par sekundi dobiva odgovor je li za vozilo plaćena e-vinjeta ili nije. U policiji kažu kako kamere neovisno o vremenskim uvjetima precizno očitavaju podatke te da nije pametno pokušavati izbjeći plaćanje cestarine.