Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

njemački mediji

Velika racija njemačke policije širom zemlje, poznato protiv koga je usmjerena

njemacka policija aa

Javna televizija ARD objavila je da su stotine policajaca pretresle desetine zgrada u 11 saveznih država, ciljajući osumnjičene pripadnike neonacističkih grupa “Combat 18”, “Atomwaffen Division”, “Knockout 51” i “Sonderkommando 1418”

Njemačka policija u srijedu ujutro je pokrenula koordinisane racije protiv neonacističkih grupa u više gradova.

Javna televizija ARD objavila je da su stotine policajaca pretresle desetine zgrada u 11 saveznih država, ciljajući osumnjičene pripadnike neonacističkih grupa “Combat 18”, “Atomwaffen Division”, “Knockout 51” i “Sonderkommando 1418”.

Magazin Der Spiegel objavio je da je među 50 osumnjičenih koje su identifikovale vlasti i jedan aktivni vojnik. U racijama su uhapšene četiri osobe.

Do ove akcije došlo je nakon što je nova njemačka vlada prošlog mjeseca objavila plan za borbu protiv rasizma i desničarskog ekstremizma.

Vlasti su bile na meti kritika, posebno organizacija za ljudska prava, zbog podcjenjivanja prijetnje krajnje desnice u Njemačkoj i neozbiljnog istraživanja zločina koje su počinili desničarski ekstremisti.

Prema podacima njemačke nevladine organizacije “Amadeu Antonio Foundation” teror krajnje desnice odnio je živote najmanje 218 ljudi u toj zemlji od 1989. godine.