Demonstranti ne odustaju

Veliki broj građana i danas na ulicama Pariza

zuti prsluci pariz

Najavljeni vladin plan reforme penzionog sistema u Francuskoj je bio povod za proteste i štrajkove koji traju od 5. decembra prošle godine

Veliki broj građana i danas je izašao na ulice Pariza izražavajući na ovaj način nezadovoljstvo zbog vladinog plana reforme penzionog sistema, javlja Anadolu Agency (AA).

Protestima u glavnom francuskom gradu pridružili su se i “Žuti prsluci”.

Prema anketama, oko 75 posto Francuza protivi se reformi penzionog sistema ili zahtijeva da se na toj reformi naprave izmjene.

Štrajk je ozbiljno poremetio red vožnje u željezničkom, autobuskom, pomorskom i avio prevozu, jer kompanije vrše usluge reduciranih kapaciteta.

Najavljeni vladin plan reforme penzionog sistema u Francuskoj je bio povod za proteste i štrajkove koji traju od 5. decembra prošle godine.

Administracija francuskog predsjednika Emmanuela Macrona novim planom zagovara da se visina penzije izračunava na osnovu iznosa plaće koju je radnik imao tokom cijele karijere, a ne na osnovu plaća iz posljednjih pet godina radne karijere. Sindikati tvrde da će to rezultirati znatno manjim penzijama za buduće penzionere.

Macronov plan predviđa i izmjene u kriteriju zahtjevnosti različitih zanimanja, a što će u konačnici oduzeti pravo prijevremenog penzionisanja za radnike iz više sektora, uključujući i javnu službu.