Veliki pad podrške saveznicima Angele Merkel

GERMANY-EUROPE-MIGRANTS-CRIME-EXPEL-MERKEL

Konzervativni saveznici njemačke kancelarke Angele Merkel i koalicioni partneri iz Socijaldemokratske partije /SPD/ doživjeli su veliki pad podrške na regionalnim izborima u Bavarskoj.

Vladajuća Kršćansko socijalna unija /CSU/ izgubila je apsolutnu većinu u regionalnom parlamentu u Minhenu, a podrška joj je opala za više od 10 posto, na 37,2 posto, navodi se u preliminarnim rezultatima objavljenim rano jutros, poslije prebrojavanja svih glasova.

Konzervativna CSU imala je apsolutnu većinu u Bavarskoj od 1966. godine. Podrška SPD-u prepolovljena je na 9,7 posto, prenijela je agencija DPA.

Zeleni su sada druga najjača stranka u regionalnom parlamentu sa 17,5 posto glasova, što predstavlja rast za oko 10 posto, a desno orijentisani populisti iz Alternative za Njemačku /AfD/ dobili su 10,2 posto glasova i ušli u parlament u prvom pokušaju.

Slobodni glasači osvojili su 11,6 posto glasova, a Slobodne demokrate /FPD/, koje podržavaju otvoreno tržište, prešle su cenzus sa 5,1 posto. Ultraljevičarska Ljevica ostala je ispod cenzusa sa 3,5 posto glasova.

U novom parlamentu od 205 poslanika CSU će imati 85 mandata, Zeleni 38, Slobodni glasači 27, AfD 22, SPD 22 i FDP 11.

Tvrd stav lidera CSU Horsta Zehofera prema imigraciji dovela je savez Merkeline Kršćansko demokratske unije i CSU na ivicu kolapsa ranije ove godine, a glasanje u Bavarskoj doživljeno je kao referendum o Zehoferovo ulozi u nacionalnoj politici.

Zehofer obavlja funkciju ministra unutrašnjih poslova na državnom nivou.