Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

borba s vatrom

Veliki požar nošen olujnim vjetrovima približava se Atini

pozar atina

Gusti oblaci dima zatamnili su nebo iznad planine Penteli gdje je požar izbio u utorak poslijepodne, nekih 27 kilometara sjeverno od središnje Atine

Požar izazvan olujnim vjetrovima bjesnio je u toku noći u planinskoj regiji Penteli u blizini Atine, a gorjele su i neke kuće te natjerale vlasti da narede evakuaciju najmanje devet područja i jedne bolnice.

Gusti oblaci dima zatamnili su nebo iznad planine Penteli gdje je požar izbio u utorak poslijepodne, nekih 27 kilometara sjeverno od središnje Atine.

Vatrogasne službe su potvrdile da za sada nema izvještaja o ozlijeđenima.

Oko 485 vatrogasaca i 120 vatrogasnih vozila angažovano je kako bi pokušali lokalizovati požar koji je zahvatio nekoliko frontova. Više od sedam helikoptera i aviona učestovavalo je u operaciji gašenja požara, dok su prekinuli operacije tokom noći iz sigurnosnih razloga, javlja Reuters.

– Bila je to teška noć – rekao je glasnogovornik vatrogasne službe Yiannis Artopios u televizijskoj izjavi, dodajući da je brzina vjetra premašila 80 kilometara na sat.

Vlasti su naredile evakuaciju devet područja, uključujući Pallinija i Gerakasa.

Jedna bolnica i Nacionalni opservatorij u Atini evakuisani su iz predostrožnosti, a saobraćaj je zaustavljen na cestama koje vode prema Penteliju, a policija je pomogla najmanje 600 stanovnika da pobjegnu iz područja zahvaćenih požarom.