Globus

pomoć amerike

Za ukrajinske branitelje stiže ono što su tražili – još višecjevnih raketnih bacača HIMARS

20/07/2022
Foto: Twitter

HIMARS je visokotehnološki raketni lanser male težine na točkovima, što mu daje veću agilnost i manevarske sposobnosti na ratištu

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena priprema se objaviti odobrenje novog paketa sigurnosne pomoći Ukrajini koji će uključivati dodatne višecjevne raketne bacače HIMARS.

– Nastavit ćemo Ukrajini pružati najveći nivo sigurnosne pomoći. Kasnije ove sedmice, administracija će objaviti sljedeći predsjednički paket oružja i opreme za Ukrajinu – rekao je John Kirby, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost na press konferenciji, izvještava Ukrinform.

Pojasnio je da će ovaj paket uključivati “više HIMARS-a, koje su Ukrajinci vrlo učinkovito koristili kako bi napravili razliku na bojnom polju”. Osim toga, streljivo za HIMARS i topničko streljivo bit će poslano Oružanim snagama Ukrajine.

Kako je objavljeno, korištenje predsjedničke ovlasti predviđa prijenos oružja i opreme u strane zemlje, koji se mogu odmah povući iz zaliha Pentagona. Osim toga, postoje i drugi programi vojne podrške za Oružane snage Ukrajine, uključujući Ukrajinsku inicijativu za sigurnosnu pomoć (USAI), čiji je cilj kupovina novog oružja od proizvođača.

HIMARS je visokotehnološki raketni lanser male težine na točkovima, što mu daje veću agilnost i manevarske sposobnosti na ratištu.

Svaka jedinica može nositi šest GPS-om vođenih raketa, ponovno punjenje moguće je za oko jedne minute, a iziskuje mali broj članova osoblja.

Domet raketa iz ovog sistema je oko 80 kilometara, skoro dvostruko više od haubica M777, koje je SAD ranije isporučio Ukrajini.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.