Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UNHCR

Veliki požar zahvatio izbjeglički kamp Rohindža muslimana u Bangladešu

rohinje izbjeglicki kamp banglades pozar ss

UNHCR u Bangladešu je na Twitter nalogu napisao da izbjeglice uz pomoć agencije i njenih partnera dobrovoljno rade na saniranju štete koju je nanio požar

Veliki požar zahvatio je u nedjelju prepun kamp za izbjeglice Rohindža muslimana na jugu Bangladeša ostavivši hiljade bez domova, saopštila je Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

Zvaničnik vatrogasne službe izjavio je da u kampu Baluhali u okrugu Koks Bazar nisu prijavljene žrtve, prenosi Radio Slobodna Evropa.

UNHCR u Bangladešu je na Twitter nalogu napisao da izbjeglice uz pomoć agencije i njenih partnera dobrovoljno rade na saniranju štete koju je nanio požar.

Više od milion izbjeglica Rohindža muslimana pobjeglo je tokom nekoliko decenija u Bangladeš iz Mijanmara gdje se suočavaju sa široko rasprostranjenom vjerskom diskriminacijom, gdje je većini uskraćeno državljanstvo i mnoga druga prava.

Oko 740.000 ljudi prešlo je granicu počevši od avgusta 2017, kada je vojska Mijanmara pokrenula brutalni obračun.

Uslovi u Mjanmaru su se pogoršali od vojnog preuzimanja vlasti 2021. godine, a pokušaji da se oni vrate nisu uspjeli.

Prošle godine, Sjedinjene Države su saopštile da ugnjetavanje Rohindža muslimana u Mijanmaru predstavlja genocid, nakon što su američke vlasti potvrdile priče o masovnim zločinima vojske nad civilima u sistematskoj kampanji protiv ove etničke manjine.