Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

blizu turističkih mjesta

Veliki požari blizu turističkih mjesta u Turskoj, vatra guta kuće

turska-pozar (1)

U požarima su tri osobe izgubile život, među njima 82-godišnjak koji nije uspio pobjeći iz svog doma

Šumski požari se šire nastanjenim područjem blizu turističkih mjesta na jugu Turske, pri čemu su tri osobe poginule a desetine sela su evakuirane, pišu u četvrtak turski mediji.

Odvojena žarišta požara koji su buknuli u šumama Manavgata, Alanyje, Adane, Mersina, Bodruma i Marmarisa, blizu turističkih mjesta na jugu Turske, brzo su se proširila na naseljena područja zbog snažnog vjetra.

U požarima su tri osobe izgubile život, među njima 82-godišnjak koji nije uspio pobjeći iz svog doma.

Deseci kuća, polja i staja u nekoliko sela nestali su u vatri.

“Po prvim informacijama, požar je odnio 150 goveda, hiljadu ovaca, 600 ha poljoprivrednog zemljišta a oštećeno je 50 ha staklenika”, rekao je u četvrtak turski ministar poljodjelstva Bekir Pakdemirli.

Prvi požar buknuo je u srijedu u šumi u okolici Manavgata, u pokrajini Antaliji i proširio se na obližnja naselja. Vlasti su zbog širenja požara evakuirale desetke sela. Evakuiran je i hotel u turističkom mjestu Bodrumu.

Turska glasila su objavila fotografije na kojima se vide stanovnici kako u panici trče ulicama koje osvjetljava vatra. Gusti oblaci dima prekrili su crveno nebo ponad hotelskog kompleksa na obali grada Manavgata.

Oko 122 ljudi, većinom stanovnika koji su se gušili u dimu i troje koji su zadobili opekline, primljeno je u bolnicu. Pedeset osam ih je još bilo pod liječničkim nadzorom u četvrtak ujutro.

Deset ljudi koji su ostali na brodu na jezeru koje je okružila vatra, spasile su u četvrtak spasilačke ekipe.

Više od 4000 vatrogasaca pokušavali su staviti požar pod kontrolu uz pomoć helikoptera i zrakoplova. Ruska ambasada objavilo je u četvrtak na Twitteru da tri ruska protupožarna aviona sudjeluju u gašenju. Širenju požara pridonijele su temperature od gotovo 40 Celzija i vjetar koji puše brzinom od 50 km/h.

Gradonačelnik Antalyje, Muhittin Bocek, rekao je da je požar u Manavgatu možda podmetnut. “Činjenica da je požar buknuo na četiri različita mjesta navodi na zaključak da je riječ o podmetnutom požaru”, dodao je Bocek.

“Građani koji su stradali i pretrpjeli štete u požaru dobit će svu potrebnu pomoć”, rekao je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, najavivši istragu. “Mobilizirana su sva državna sredstva”, rekao je ministar okoliša Murat Kurum.